Dosljedno

Nakon Kasumovićevog “ultimatuma”, SDP BiH imenovao mandatara

Krajem novembra 2018. godine izabrano je novo rukovodstvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ali i intenzivirani međustranački pregovori u cilju imenovanja mandatara buduće Vlade ZDK.

Krajem novembra 2018. godine izabrano je novo rukovodstvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ali i intenzivirani međustranački pregovori u cilju imenovanja mandatara buduće Vlade ZDK.

Sam tok pregovora nedavno je komentarisao i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović navodeći “da nije zadovoljan načinom na koji SDP, koji ima jednog zastupnika u Skupštini ZDK više od Nezavisnog bloka, vodi pregovore oko formiranja Vlade ZDK”, te tada najavio naredne korake Nezavisnog bloka koje ovaj politički subjekt namjerava preduzeti već na narednom sastanku stranaka koalicije koja je izglasala trenutno rukovodstvo Skupštine ZDK:

Danas će dobiti ultimatum da se, ako do petka ne imenuju mandatara buduće Vlade ZDK, Nezavisni blok povlači…Do petka ako ne imenuju mandatara, ako ne smiju ili ne znaju, mi se povlačimo iz svega. Mi smo već za mandatarku predložili Amru Mehmedić i ako oni ne znaju, mi znamo…

Fuad Kasumović, 07.01.2019.

Upravo u petak, 11.01.2019. godine, Predsjedništvo SDP-a BiH donijelo je odluku da za mandatara Vlade Zeničko-dobojskog kantona dogovorenoj koaliciji u tom kantonu koju čine SDP BiH, DF, Naša stranka, SBB, A-SDA, SBiH i Nezavisni blok, predloži Mehmeda Bradarića.

Nakon prijedloga SDP-a BiH, na sastanku pomenutih stranaka održanom 14.01.2019. godine pregovori su nastavljeni, te kako se navodi, “u dogovoru sa SDP-ovim mandatarom Mehmedom Bradarićem kojeg podržavaju i ostale stranke koalicije, do 23.01.2019. godine trebao bi biti poznat sastav Vlade ovog kantona”.

Tom prilikom mandatar SDP-a BiH, Bradarić je izjavio:

Uglavnom smo se dogovorili da prikupimo potpise. Ne 18 nego svih 21. Kada se to uradi onda idemo dalje u aktivnosti. Ono što mogu reći je da nećemo odgađati vrijeme. Gledat ćemo da to što prije bude.

Mehmed Bradarić, 14.01.2019.

Obzirom da su uslovi iz “ultimatuma” Fuada Kasumovića u međuvremenu ispunjeni, te da je nakon toga Nezavisni blok dao podršku predloženom mandataru SDP-a BiH za novu Vladu Ze-do kantona, Istinomjer djelovanje Fuada Kasumovića u pomenutom procesu ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!