Neistina

Nakon 9 mjeseci nerada Grubeši ostalo da se uzda u Ustavni sud BiH

Rok od šest mjeseci koji je Ustavni sud BiH dao Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjene odredbi Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji istekao je 12. decembra prošle godine, a sporne odredbe koje su proglašene neustavnim još uvijek nisu izmjenjene. Ustavni sud ove sedmice mogao bi izbrisati neustavne odredbe pomenutih zakona, s obzirom da se ovaj predmet nalazi na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda zakazane za četvrtak 22. marta. Ministarstvo pravde BiH svoj prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku tek je uputilo u proceduru, pa je neizvjesno da li će on biti usvojen prije toga. Slična je situacija i sa zakonom o OSA-i.

Upozorenja na pravni haos, koji bi u BiH mogao nastati ukoliko se izbrišu osporene odredbe ovih zakona, odaslana su proteklih dana iz OHR-a i brojnih ambasada stranih zemalja u BiH, nakon čega se oglasio Grubeša.

Ne želim ni pretpostavljati šta bi se moglo dogoditi. Stvarno mi smo radili sve da to napravimo što je prije moguće. Međutim znamo da se radi o veoma osjetljivom pitanju i moramo biti tu veoma pažljivi. Vjerujem da Ustavni sud neće staviti van snage jer se tu dovodi u pitanje sigurnost građana Bosne i Hercegovine i kako ste i sami rekli narušava nam se pravni sistem Bosne i Hercegovine. Vjerujem da nam se to neće dogoditi i da ćemo sve to uspjeti u nekim zadanim rokovima završiti.”

Josip Grubeša, 15.03.2018.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH 1. juna prošle godine je donio odluku na osnovu apelacije zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, Borjane Krišto prema kojoj su neustavnim proglašeno više odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Razlog je bila neusklađenost odredbi ovih zakona sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. (Odluke Ustavnog suda BiH: U-21/16 i U-5/16)

Neustavne odredbe ZKP-a se odnose na, između ostalog i mogućnost provođenja posebnih istražnih radnji i vremensko ograničenje za iste, ali i na davanje svjedocima imuniteta od kaznenog progona. Brisanjem ovih odredbi u pitanje bi bile dovedene sve trenutne istrage, ali i osporeni svi dokazi prikupljeni u skladu sa ranijim zakonskim odredbama. Rok za izmjene koji je postavio Ustavni sud BiH bio je 12. decembar prošle godine.

Nakon što je rok za izmjene uveliko prošao, a da Ministarstvo pravde nije uputilo svoj prijedlog amandmana u proceduru, zastupnik SDA u Predstavničkom domu PSBiH, Amir Fazlić predložio je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku po hitnoj proceduri, ali za to nije dobio potrebnu entitetsku većinu na sjednici 7. marta.

Odmah po završetku sjednice oglasio se ministar Grubeša, te rekao kako će Ministarstvo pravde BiH u proceduru uputiti svoj prijedlog.

Ministarstvo pravde BiH stoji iza Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH kojega je sačinila Radna grupa u koju su na prijedlog nadležnih institucija imenovani predstavnici: Ministarstva prave BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva pravde Republike Srpske, Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Radna grupa imenovana od strane ministra pravde Bosne i Hercegovine, a po ovlaštenju Vijeća ministara BiH, je nа svakom sastanku analizirala i precizirala rješenja koja se nalaze u Nacrtu zakona sukladno drugim odredbama u ZKP-u BiH, ali i preporukama iz Odluke Ustavnog suda BiH, pa je Nacrt koji će Ministarstvo pravde BiH do kraja sedmice uputiti u proceduru, jednoglasno usuglašeni nacrt zakonskih rješenja Radne grupe.”

Josip Grubeša, 07.03.2018.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH tek će se naći pred Vijećem ministara BiH na sjednici koja će se održati u utorak 20. marta. Na istoj sjednici naći će se i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Tako još uvijek ostaje mogućnost da će oni biti upućeni u Predstavnički dom po hitnoj proceduri kako bi mogli biti razmatrani dan kasnije, 21. marta.

Taj dan na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH će se naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Amira Fazlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku. Kako se navodi u izvještaju koji je dostupan u materijalima za sjednicu, članovi komisije nisu postigli saglasnost da se o ovom Zakonu raspravlja u hitnoj proceduri. Ukoliko prijedlog Ministarstva pravde bude uvršten na dnevni red ove sjednice, isti dan mogla bi biti razmatrana dva Prijedloga ZKP-a.

Ministarstvo pravde BiH tako se našlo u veoma nezavidnoj poziciji s obzirom da su u Vijeće ministara tek uputili Nacrt izmjena ZKP-a čija je sudbina neizvjesna. Zadani rokovi koje je ministar Grubeša spominjao prošle sedmice, prošli su još prije tri mjeseca pa će Istinomjer njegovu izjavu ocijeniti kao neistinitu.

U svakom slučaju, besmisleno je očekivati da će Ustavni sud prolongirati rokove nakon što su nadležni imali više od 9 mjeseci na raspolaganju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!