Radi se na tome

Najavljen početak radova na revitalizaciji područja Trimuše u Mostaru

Nakon što je osudio vandalski čin skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, koji se desio početkom 2022. godine, gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je kako će ovaj spomenik biti uređen na ljeto ove godine, zajedno s cijelim lokalitetom Trimuše na kojem se i nalazi.

Foto: HDZ BiH Mostar

Prema tadašnjim najavama gradonačelnika Kordića, na području Trimuše će u narednom periodu biti implementiran niz aktivnosti kako bi ova lokacija postala mjesto za odmor i rekreaciju.

Što se tiče revitalizacije čitavog područja Trimuše, u sklopu kojega je i Partizansko groblje, odnosno spomen-obilježje, mi već duže vremena sa britanskom ambasadom i razgovaramo i ovim putem bih se htio zahvaliti što su se uključili u rješenje tog problema. Naime, Trimuša, zajedno sa tim područjem, trebala bi postati jedno lijepo zeleno izletište grada Mostara, revitalizacija trim-staza, ugradnja dodatnih uređaja za vježbanje na otvorenom. Čak smo razmišljali i o jednoj otvorenoj sceni,na kojoj bi se održavala kulturna događanja u gradu Mostaru, tako da imamo velike planove. Projekt idejnog rješenja je već gotov, prezentirano je britanskoj ambasadi, prezentirano je i udrugama i javnosti, napravili smo jednu mini javnu raspravu. Svi su zadovoljni rješenjem. Mislim da ćemo negdje u trećem mjesecu početi s konkretnim aktivnostima, čišćenju i pospremanju cijelog tog dijela, i očekujem do kraja ljeta da ćemo imati to područje za građane grada Mostara u punoj funkciji.

Mario Kordić, 12.1.2022.

U okviru Mostarskog sajma održanog početkom aprila ove godine, pored ostalog, predstavljen je i projekat “MoStar – Prostori koji pokreću”. Kako je tada rečeno, kroz projekt će se do sredine 2024. godine provesti aktivnosti kao što su ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative koje je finansirala zajednica te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

U kontekstu revitalizacije područja Trimuše, gradonačelnik Kordić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što će u okviru najavljenog projekta implementirati i dio revitalizacije parka Trimuša:

Drago mi je što će se u okviru ovog projekta implementirati dio revitalizacije i upotpunjavanja sadržaja parka/šume Trimuša, ali i pokrenuti mnoge inicijative u svrhu razvoja grada Mostara.

Mario Kordić, 7.4.2022.

Projekt “MoStar – Prostori koji pokreću” finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, dok je nositelj projekta češka nevladina organizacija People in Need (PIN). Zahvalivši Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, kao i njihovoj ambasadi u BiH, koordinatorica projekta Ines Popovac potvrdila je da se kroz ovaj projekat radi na unapređenju i upotpunjavanju sadržaja za park-šumu Trimušu.

Kroz ovaj projekt mi ćemo raditi na unaprjeđenju i upotpunjavanju sadržaja za park šumu Trimušu, odnosno Biskupovu glavicu, sa svim pripadajućim sadržajima. Kroz projekt će se raditi na kompletnoj revitalizaciji cijelog područja parka šume Trimuša, što znači da ćemo raditi sve pripremne radove, postavljati urbani mobilijar, instalirati mnoge sadržaje za djecu i odrasle u kontekstu rekreacije, izleta i svih sadržaja koje Trimuša već nudi, ali su nažalost zapušteni i devastirani.

Ines Popovac, 7.4.2022.

Planirano je postavljanje više dječjih igrališta, amfiteatra, adrenalinskog parka i mnogih ostalih sadržaja, a kroz ovaj projekt će se implementirati i postavljanje javne rasvjete za cijelo područje. Popovac je navela i da je planirano da radovi krenu za dva-tri mjeseca, čim se završi sa svim procedurama.

Uključeni su Trimuša, Partizansko groblje, park šuma iznad Trimuše u kojoj se planira raditi park za pse. Cijeli projekt je procijenjen na 1.3 milijuna maraka, a njegova finalizacija planirana je za kraj 2024. godine.

Ines Popovac, 7.4.2022.

U mostarskoj Gradskoj vijećnici je 29.4.2022. godine održana javna rasprava na temu “Revitalizacija urbanih zelenih površina u Gradu Mostaru park šuma na lokalitetu Biskupova glavica – Bijeli brijeg’”.

Izjavivši da je javna rasprava prigodna stvar da se dosta toga razjasni, gradonačelnik Kordić je tom prilikom između ostalog istakao da od početka prati izgradnju i rast ovog projekta, ali i izrazio nadu kako će do jeseni imati završen projekt.

Inicijativa je potekla od Grada Mostara, ima tu dosta stvari od trim staze, do Partizanskog groblja, ali sve je zamišljeno kao jedna urbana sredina, da to ne bude deponija, nego lijepa šuma, perivoj mira, zabave, druženja…

Mario Kordić, 29.4.2022.

S obzirom na preduzete aktivnosti, Istinomjer obećanju gradonačelnika Mostara Marija Kordića, koje se odnosilo na revitalizaciju područja Trimuše, u sklopu kojeg je i Partizansko groblje, daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!