Ispunjeno

Nastavljena procedura glasanja u vezi poziva predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik nakon održane 8. sjednice Predsjedništva BiH, 03. 02. 2020. godine izjavio je da nije dao saglasnost za posjetu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini.

Nisam se složio sa dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u posjetu BiH.

Milorad Dodik, 03. februar 2020.

Nekoliko dana kasnije, njegov kolega, Šefik Džaferović nazvao je ovakav potez Dodika “ozbiljnom greškom”, te najavio nastavak procedure glasanja po tom pitanju.

Mislim da je Milorad Dodik napravio ozbiljnu političku grešku. Prije svega procedura oko glasanja po ovom pitanju nije dovedena do kraja. Gospodin Komšić i ja smo glasali za posjetu, a Dodik protiv. Na idućoj sjednici Predsjedništva ide ponovo glasanje. Ako se ponovi rezultat, Dodik se tada može pozvati na vitalni entitetski interes.

Šefik Džaferović, 06. 02. 2020.

Naredna, 9. redovna sjednica Predsjedništva BiH održana je 19. 02. 2020. godine, a na dnevnom redu se između ostalih našla i tačka u vezi poziva u posjetu Bosni i Hercegovini predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, što je na press konferenciji potvrdio Milorad Dodik.

S tim u vezi, navodeći da je “htio poslati poruku, s obzirom na to da je riječ o položaju Srpske pravoslavne crkve”, Dodik je izjavio:

Prva je tačka posjeta Mila Đukanovića BiH, ja sam ponovo glasao protiv te tačke, što podrazumijeva da se iz principijelnih razloga mora podići vitalni nacionalni interes. U Crnoj Gori već duže vrijeme postoji značajan nivo nestabilnosti i smatram da bi bilo kakva razmjena posjeta trebalo da bude prolongirana.

Milorad Dodik, 19. februar 2020.

Da je pomenuta tačka bila na dnevnom redu nevedene sjednice, u svom javnom istupu nešto kasnije istog dana potvrdio je i sam Šefik Džaferović.

Ovim Istinomjer obećanje Šefika Džaferovića da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH procedura glasanja po pitanju dolaska Mila Đukanovića biti nastavljena ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!