Nadležnosti i rad pravosudnih organa u BiH nepoznanica za Milorada Dodika

U jednom od poslijednjih intervjua, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik iznio je nekoliko netačnih konstatacija, a s ciljem prebacivanja odgovornosti i širenjem dezinformacija. Ovakvi navodi, koji se u ovom konkretnom slučaju tiču Tužilaštva BiH i akcije “Pravda za Davida” govore o nedovoljnom poznavanju pravnog uređenja države i entiteta na čijem je čelu.

Komentirajući rad pravosudnih organa i akciju “Pravda za Davida”, predsjednik RS iznio je niz netačnih tvrdnji vezanih za rad pravosudnih institucija u BiH, govoreći o tehnologijima “širenja haosa” koje su primjenjene u cilju instrumentalizovanja ovog slučaja:

 

…Oni pokušavaju da pričaju da je vlast korumpirana, kriminalna, a imaju sve institucije: stranci upravljaju tužilaštvom, sudom, policijom na nivou BiH. Oni vladaju Bosnom i Hercegovinom, o čemu onda pričaju? Ali i mi imamo neke planove: ako oni pokušaju nešto poslije izbora, i mi ćemo na isti način pozvati naše simpatizere..

..To već rade, nažalost, sa stradalim dečkom. Ja sam u nekoliko navrata izrazio saučešće ocu. Meni je žao svakog mladog života, ali ovdje se radi o nečemu drugom. Tužilaštvo BiH ne biraju vlasti RS. Srpska nema nikakav uticaj na tužilaštvo: tužioci se biraju u Sarajevu, a odjednom se sva odgovornost imputira nama. To je čista politička igra.”

Milorad Dodik 16.07.2018.

U navedenoj izjavi Milorad Dodik ističe da stranci upravljaju tužilaštvom na nivou BiH, što de facto nije istina. Podsjećamo, shodno odluci Visokog predstavnika, te Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu, međunarodnim tužiocima u BiH prestao je radni angažman u periodu od 2010. do 2012. Međunarodni tužioci su postepeno zamijenjeni domaćim, što odražava i trenutnu situaciju.

Druga stvar na koju se Milorad Dodik nadovezao, a koja se tiče slučaja Davida Dragičevića, jeste da Tužilaštvo BiH ne biraju vlasti RS, iako je nejasno zašto je u priču uveo državno tužilaštvo koje nije nadležno u ovom slučaju. Podsjećamo da je istraga o smrti Davida Dragičevića u nadležnosti Okružnog tužilaštva u Banja Luci, dok je Tužilaštvo BiH nadležno za provođenje istrage za krivična djela za koja je nadležan Sud Bosne i Hercegovine, primanje zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima, uključujući i zahtjeve za izručenje ili predaju traženih lica od strane sudova ili organa na području Bosne i Hercegovine i drugih država, te izradu statističkog pregleda svojih aktivnosti i stanju kriminaliteta.

Predsjednik RS je, osim što je pomiješao nadležnosti, pokušao prebaciti i odgovornost sa entitetske na državnu pravnu instancu. Ovakve konstatacije govore, ili o nedovoljnoj neupućenosti u bh. pravno uređenje ili namjerno manipulisanje činjenicama.

Obzirom da radom Tužilaštva BiH ne upravljaju stranci, te Okružno tužilaštvo u Banjaluci ima nadležnost u slučaju smrti Davida Dragičevića, a i isto je podređeno Republičkom tužilaštvu Republike Srpske, a ne Tužilaštvu BiH, izjave Milorada Dodika ocjenjujemo kao neistinite.

(istinomjer.ba)

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i potpisana zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama naše...