Neistina

Nadležnosti i rad pravosudnih organa u BiH nepoznanica za Milorada Dodika

U jednom od poslijednjih intervjua, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik iznio je nekoliko netačnih konstatacija, a s ciljem prebacivanja odgovornosti i širenjem dezinformacija. Ovakvi navodi, koji se u ovom konkretnom slučaju tiču Tužilaštva BiH i akcije “Pravda za Davida” govore o nedovoljnom poznavanju pravnog uređenja države i entiteta na čijem je čelu.

Komentirajući rad pravosudnih organa i akciju “Pravda za Davida”, predsjednik RS iznio je niz netačnih tvrdnji vezanih za rad pravosudnih institucija u BiH, govoreći o tehnologijima “širenja haosa” koje su primjenjene u cilju instrumentalizovanja ovog slučaja:

 

…Oni pokušavaju da pričaju da je vlast korumpirana, kriminalna, a imaju sve institucije: stranci upravljaju tužilaštvom, sudom, policijom na nivou BiH. Oni vladaju Bosnom i Hercegovinom, o čemu onda pričaju? Ali i mi imamo neke planove: ako oni pokušaju nešto poslije izbora, i mi ćemo na isti način pozvati naše simpatizere..

..To već rade, nažalost, sa stradalim dečkom. Ja sam u nekoliko navrata izrazio saučešće ocu. Meni je žao svakog mladog života, ali ovdje se radi o nečemu drugom. Tužilaštvo BiH ne biraju vlasti RS. Srpska nema nikakav uticaj na tužilaštvo: tužioci se biraju u Sarajevu, a odjednom se sva odgovornost imputira nama. To je čista politička igra.”

Milorad Dodik 16.07.2018.

U navedenoj izjavi Milorad Dodik ističe da stranci upravljaju tužilaštvom na nivou BiH, što de facto nije istina. Podsjećamo, shodno odluci Visokog predstavnika, te Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu, međunarodnim tužiocima u BiH prestao je radni angažman u periodu od 2010. do 2012. Međunarodni tužioci su postepeno zamijenjeni domaćim, što odražava i trenutnu situaciju.

Druga stvar na koju se Milorad Dodik nadovezao, a koja se tiče slučaja Davida Dragičevića, jeste da Tužilaštvo BiH ne biraju vlasti RS, iako je nejasno zašto je u priču uveo državno tužilaštvo koje nije nadležno u ovom slučaju. Podsjećamo da je istraga o smrti Davida Dragičevića u nadležnosti Okružnog tužilaštva u Banja Luci, dok je Tužilaštvo BiH nadležno za provođenje istrage za krivična djela za koja je nadležan Sud Bosne i Hercegovine, primanje zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima, uključujući i zahtjeve za izručenje ili predaju traženih lica od strane sudova ili organa na području Bosne i Hercegovine i drugih država, te izradu statističkog pregleda svojih aktivnosti i stanju kriminaliteta.

Predsjednik RS je, osim što je pomiješao nadležnosti, pokušao prebaciti i odgovornost sa entitetske na državnu pravnu instancu. Ovakve konstatacije govore, ili o nedovoljnoj neupućenosti u bh. pravno uređenje ili namjerno manipulisanje činjenicama.

Obzirom da radom Tužilaštva BiH ne upravljaju stranci, te Okružno tužilaštvo u Banjaluci ima nadležnost u slučaju smrti Davida Dragičevića, a i isto je podređeno Republičkom tužilaštvu Republike Srpske, a ne Tužilaštvu BiH, izjave Milorada Dodika ocjenjujemo kao neistinite.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!