Neispunjeno

Mostar: Kolektor na Neretvi ni do kraja juna

Radovi na izgradnji kolektora otpadnih voda u Mostaru započeli su još 2015. godine, a nakon brojnih kašnjenja i kritika, kako donatora tako i javnosti, iz GU Mostara najavili su da bi ovaj kolektor trebao proraditi do kraja juna.

Još početkom 2016. godine, gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić je rekao kako bi radovi trebali biti gotovi sredinom 2018. godine, a sličnu najavu dao je u februaru i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fuad Čibukčić.

Desnoobalni kolektor već je dovršen i ovih dana će doći do probnog puštanja (…) građani Mostara, ali i oni nizvodno od grada, moći će uživati u Neretvi bez straha, jer će voda biohemijski biti potpuno ispravna.

Fuad Čibukčić, 02.02.2018.

Nakon brojnih kašnjenja radova na kolektoru reagovala je ambasada Kraljevina Švedske u BiH koja je bila jedna od donatora za izgradnju mostarskih kolektora. Reakcija je uslijedila nakon odgađanja puštanja kolektora u rad, a koje je bilo najavljeno još za mart ove godine. Tada je mostarski gradonačelnik rekao kako za konačno puštanje kolektora u pogon nedostaje 2,5 miliona KM.

Rad pročistača moramo subvencionirati jer ne možemo povećati cijenu kubnog metra vode. Pregovaramo s različitim razinama vlasti da vidimo tko bi mogao osigurati dio neophodnih sredstava.”

Ljubo Bešlić, 04.04.2016.

Sredinom juna, Bešlić je ipak najavio probno puštanje kolektora u rad, a do kraja istog mjeseca je obećao njihovo konačno puštanje u pogon.

Želim vjerovati da smo došli do trenutka da mogu i švedski veleposlanik, i Europska komisija, i građani Mostara odahnuti da kažem da će sutra (srijeda, op.a.) već biti probno puštanje otpadnih voda u pročistač, a ako to prođe onako kako mi to očekujemo onda ćemo za desetak dana imati jednu svečanu ceremoniju puštanja otpadnih voda na pročistač.”

Ljubo Bešlić, 19.06.2018.

Međutim, iako je obavljeno testiranje kolektora, kako su nam potvrdili iz ureda gradonačelnika u Gradskoj upravi Mostara, još uvijek nisu poznati detalji niti datum održavanja “svečane ceremonije” o kojoj je govorio Bešlić.

Nakon najave testiranja, sredinom juna, uopšte nije poznato da li je sve prošlo u najboljem redu, a prije nekoliko dana iz Agencije za vodno poručje Jadranskog mora je rečeno kako je u rijeci Neretvi, i to u zoni u kojoj ona prolazi kroz Mostar, prisutna velika koncentracija crijevnih enterokoka, koja je pet puta veća od dopuštene.

S obzirom, da nam je iz Gradske uprave Mostara potvrđeno da još uvijek nije održana ceremonija puštanja kolektora u rad, Istinomjer će sva data obećanja da će se to desiti do kraja juna, ocijeniti ocjenom neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!