Poluistina

Most kod Svilaja se gradi, a na kontrolu neba još ćemo čekati

Ministar prometa i komunikacija BiH, Ismir Jusko, koji je nosilac liste SBB-a za Parlament BiH, na predizbornom skupu ove stranke u Hadžićima, govorio je o projektima ministarstva na čijem je čelu bio u proteklom mandatu.

Mi radimo i idemo dalje. Počeli smo graditi most Svilaj i završili 60 posto posla na njemu, uskoro ćemo preuzeti kontrolu nad bh. nebom i našoj zemlji donijeti novih 150 miliona KM.”

Ismir Jusko, 12.09.2018.

Iako se o mostu na rijeci Savi kod Svilaja pričalo skoro deceniju, Ugovor za njegovoj izgradnji potpisan je sredinom jula 2016. godine, a za završetak radova planiran je za 28. maj 2019. godine.

Kako sada stvari stoje, rok za završetak radova bi mogao biti i ispoštovan, s obzirom da je do jula ove godine bilo završeno oko 55% radova na izgradnji mosta, a Istinomjer je u više navrata pratio kako teku radovi na ovom projektu. Prema onome što su krajem jula saopštili iz Ministarstva prometa i komunikacija, radovi su tekli planiranom dinamikom, te je Juskina posljednja izjava u ovom slučaju tačna.

Sa druge strane, Bosna i Hercegovina od završetka rata pa do 2014. godine nije imala kontrolu nad vlastitim nebom. Tek u novembru 2014. godine BiH je preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora, i to do visine od približno 10 hiljada metara (32.500 stopa), a kontrolni “posao” i naplatu usluga za isti, umjesto BiH, vrše Srbija i Hrvatska.

Sredinom 2017. godine, sam resorni ministar, Ismir Jusko potvrdio je da će BiH tek u oktobru 2019. godine preuzeti kontrolu nad cjelokupnim zračnim prostorom.

19. oktobar 2019. je predviđeno da, da li će to biti dan ili noć, kada će naši kontrolori preuzeti kontrolu nad našim nebom u potpunosti.”

Ismir Jusko, 18.06.2017.

Vijeće ministara BiH, nakon toga je na sjednici održanoj 24.07.2018. godine usvojilo i “Politiku upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine”, čime su stvoreni i formalni uslovi za preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom. Ipak, s obzirom da će se to desiti tek u oktobru naredne godine, ne možemo reći da će to biti uskoro kako to tvrdi Jusko.

S obzirom na sve navedeno Istinomjer će izjavu ministra Juske ocijeniti kao poluistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!