Neispunjeno

Moje su nebo vezali žicom

Hadžić Damir
Hadžić Damir

“BiH je tehnički spremna da preuzme kontrolu neba. Do kraja godine trebalo bi da preuzmemo donji sloj, dok je rok za preuzimanje kompletne kontrole zračnog prostora BiH 15. april 2013. godine”, kazao je ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, dodajući da je “BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo.”

(24sata.info, 24. 4. 2012.)

Komentar:

Kontrola vlastitog neba je u BiH – problem. Ovo je tema koja se godinama “razvlači” u medijima, a naša zemlja gubi na desetine miliona maraka zato što tu kontrolu trenutno vrše susjedne Hrvatska i Srbija.

Ministar transporta i komunikacija BiH, Damir Hadžić, je u aprilu naveo vrlo jasan rok koji je, prema njegovoj izjavi, trebao biti april sljedeće godine.

No, BiH još uvijek nije preuzela kontrolu nad donjim slojem neba, a ministrov april se, sudeći prema izjavi njegovog savjetnika, sada pretvorio u “kraj godine”:

“BiH bi kontrolu svog vazdušnog prostora mogla da preuzme od Srbije i Hrvatske do kraja 2013. godine”, izjavio je Omer Kulić, savjetnik za civilnu vazdušnu plovidbu u Ministarstvu transporta i komunikcija BiH. (SRNA, 10. 12. 2012.)

Očigledno naša zemlja nije preuzela kontrolu ni donjeg sloja neba što je bilo najavljeno, tako da ni ministar Hadžić nije ispunio ranije dato obećanje, a pomjeranje roka za preuzimanje potpune kontrole sa aprila 2013. godine na kraj te iste godine ne uliva nadu da će se to uskoro i desiti.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!