Neispunjeno

Mobilna bolnica neće biti montirana

Republički štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) dao je saglasnost za raskidanje ugovora o nabavci pokretne bolnice zbog toga što dobavljač nabavku nije ispunio u predviđenom roku. Iako su najviši zvaničnici u ovom entitetu danima uvjeravali javnost da će bolnica biti montirana uskoro, ta obećanja će ostati neispunjena.

Podsjećamo, Vlada RS donijela je 21. marta po hitnoj proceduri odluku o nabavci pokretne bolnice predviđene za smještaj oboljelih od novog koronavirusa (COVID – 19), a rok za isporuku bio je 10 dana. Više o ovoj temi čitajte u analizi Istinomjera.

Prilikom dočeka prvog kontigenta opreme za pokretnu bolnicu na banjalučkom aerodromu, premijer Vlade RS, Radovan Višković je najavio isporuku ostatka opreme.

Očekujemo prvi avion da sleti, a sutra drugi. U ponedeljak reći, a ostatak opreme će doći sa dva kamiona. Bolnicu smo uzeli sa namerom da nam ne zatreba. Bio bih najsretniji da je ne koristimo, ali poučeni iskustvima okruženja odlučili smo da za 3,6 miliona nabavimo bolnicu i biće vlasništvo RS i služiće za bilo koje potrebe ako se ukaže, zemljotres ili neka druga katastrofa, da imamo objekat koji je mobilan i ima agregate, mokre čvorove i slično. Bilo je spremno u Nemačkoj i odmah smo uplatili i evo RS u vreme krize i pandemije razmišlja dugoročno.

Radovan Višković, 3. april 2020.

Sličnu izjavu istog dana je dao i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Večeras stižu dijelovi za ovu bolnicu, sutra će doći drugi dio, a za nekoliko dana i sve ostalo.

Milorad Dodik, 3. april 2020.

Nakon što je prošlo više od mjesec dana a da pokretna bonica osim postavljenih šatora u Zalužanima i dalje nije isporučena, Višković je ponovo najavio skoru montažu opreme.

Jutros sam razgovarao sa isporučiocima opreme i oni sa predstavnicima Agencije za lekove i medicinska sredstva danas u Banjaluci rešavaju pitanja u vezi sa carinjenjem opreme. Čim to bude završeno, oprema će biti montirana i zajedno sa predstavnicima medija i zdravstvenog sektora ću rado otići u Zalužane i to prezentovati.

Radovan Višković, 13. maj 2020.

I sedam dana kasnije, tokom sjednice NSRS na kojoj se raspravljalo o ukidanju vanrednog stanja u ovom entitetu, Radovan Višković je rekao da se i dalje čekaju odobrenja Agencije za lijekove.

Oprema za ovu mobilnu bolnicu čeka potrebna odobrenja Agencije za lijekove BiH. Kada sve to bude došlo, biće montirano.

Radovan Višković, 20. maj 2020.

Međutim, kako je medijima izjavio direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković na press konferenciji Republičkog štaba za vanredne situacije, ugovor o nabavci će biti raskinut.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je uputio zahtjev za izdavanje saglasnosti prema Republičkom štabu za vanredne situacije za raskidanje ugovora sa firmom Balkan global vezano za nabavku pokretne bolnice.

Branislav Zeljković, 29. maj 2020.

Nakon što je Republički štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj dao saglasnost za raskidanje ugovora o nabavci pokretne bolnice, jasno je da oprema neće biti isporučena, te ćemo obećanja Radovana Viškovića i Milorada Dodika na temu isporuke ove opreme, ocijeniti kao neispunjena.

Pitajte Istinomjer!