Analize

Pokretna bolnica i dalje samo šator

Iako je Vlada Republike Srpske (RS) prije više od 2 mjeseca po hitnoj proceduri donijela odluku o nabavci pokretne bolnice predviđene za smještaj oboljelih od novog koronavirusa (COVID – 19), ovaj objekat još uvijek nije osposobljen, a uvezena oprema još uvijek čeka na dozvolu Agencije za lijekove BiH. Dok nadležni i nakon ukidanja vanrednog stanja u RS i dalje najavljuju njeno skoro montiranje, iz opozicije u ovom entitetu stižu optužbe na račun nabavke pokretne bolnice, a najavljene su i prijave pravosudnm organima.

Odluku o kupovini pokretne bolnice Vlada RS donijela je 21. marta, a u tu svrhu je izdvojeno 3,6 miliona maraka. Kako je saopšteno iz Vlade RS, nabavka pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom u površini od 6.000 kvadrata, trebala je biti obavljena posredstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pokretna bolnica imaće svu potrebnu prateću opremu kao što je: prijemno odjeljenje, kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, oprema za intezivnu njegu, oprema za hospitalizaciju, tuševi, wc moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, set za distribuciju vode i kuhinja. Rok za isporuku je 10 dana.

Vlada RS, 21. mart 2020.

Međutim, prvi kontigent opreme za pokretnu bolnicu na banjalučki aerodrom je stigao 3. aprila, a tom prilikom medijima je saopšteno da se očekuje još pošiljki sa potrebnom opremom, te je već tada bilo jasno da oprema neće biti isporučena u predviđenom roku od 10 dana.

Očekujemo prvi avion da sleti, a sutra drugi. U ponedeljak reći, a ostatak opreme će doći sa dva kamiona. Bolnicu smo uzeli sa namerom da nam ne zatreba. Bio bih najsretniji da je ne koristimo, ali poučeni iskustvima okruženja odlučili smo da za 3,6 miliona nabavimo bolnicu i biće vlasništvo RS i služiće za bilo koje potrebe ako se ukaže, zemljotres ili neka druga katastrofa, da imamo objekat koji je mobilan i ima agregate, mokre čvorove i slično. Bilo je spremno u Nemačkoj i odmah smo uplatili i evo RS u vreme krize i pandemije razmišlja dugoročno.

Radovan Višković, 3. april 2020.

Republički štab za vanredne situacije u RS usvojio je 24. aprila zaključak o dopuni zaključka o nabavci pokretne bolnice kojim se precizira da treba biti plaćen i avionski transport pokretne bolnice do Republike Srpske. Radovan Višković je dao pojašnjenje ovog Zaključka:

Zato što smo naknadno donijeli odluku da se pokretna bolnica transportuje avionom a ne drumskim prevozom jer smo se bojali da će ta oprema biti zaplijenjena u tom prevozu na putu do Republike Srpske. Pošto u ugovoru nije bila predviđena ta vrsta prevoza donijeli smo odluku da platimo tu vrstu prevoza.

Radovan Višković, 27. april 2020.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji je Zaključkom zadužen da sklopi ugovor o plaćanju transporta pokretne bolnice do aerodroma Mahovljani, potvrdio je medijima da je avionski transport pokretne bolnice plaćen 379 431 KM.

Da je montaža pokretne bolnice u Zalužanima kod Banjaluke počela, javnosti je saopšteno 29. aprila, a tada je rečeno da isporučioci bolnice imaju zadatak da taj objekat predstave i prvi put postave kako bi se u smjeru njene samostalne montaže obučili i pripadnici Civilne zaštite.

Ipak, da osim šatora za njeno natkrivanje, pokretna bolnica nije montirana ni do sredine maja, potvrdio je poslanik u NSRS Draško Stanivuković koji je 13. maja obišao lokaciju u Zalužanima i snimak ove posjete objavio na svom profile na društvenoj mreži Youtube. Stanivuković je naknadno podnio krivičnu prijavu protiv premijera Viškovića i ministra zdravlja RS, Aleksandra Šeranića.

Istog dana oglasio se i Radovan Višković koji je ponovo najavio skoru ugradnju opreme u pokretnoj bolnici, koja je prema njegovi riječima stigla.

Jutros sam razgovarao sa isporučiocima opreme i oni sa predstavnicima Agencije za lekove i medicinska sredstva danas u Banjaluci rešavaju pitanja u vezi sa carinjenjem opreme. Čim to bude završeno, oprema će biti montirana i zajedno sa predstavnicima medija i zdravstvenog sektora ću rado otići u Zalužane i to prezentovati.

Radovan Višković, 13. maj 2020.

Međutim, iz Agencije za lijekove BiH za N1 televiziju narednog dana je potvrđeno da “zvaničan zahtjev u vezi sa uvozom pokretne bolnice i prateće opreme nije stigao u Agenciju”.

I sedam dana kasnije, tokom sjednice NSRS na kojoj se raspravljalo o ukidanju vanrednog stanja u ovom entitetu, Radovan Višković je rekao da se i dalje čekaju odobrenja Agencije za lijekove.

Oprema za ovu mobilnu bolnicu čeka potrebna odobrenja Agencije za lijekove BiH. Kada sve to bude došlo, biće montirano.

Radovan Višković, 20. maj 2020.

Kako je pisao portal Detektor 27. maja, Agenciji za lijekove BiH ni do tada nije podnesen zahtjev za uvoz medicinske opreme.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je u stalnom kontaktu sa predstavnicima firme ‘Global Balkan’, te smo od strane istih obaviješteni da će se u toku ove sedmice veleprometnik ‘Derby Trade’ iz Brčkog javiti kao ovlašeni zastupnik najvećeg dijela opreme u pokretnoj bolnici, zahtjevom za uvoz medicinske opreme.

Agencija za lijekove, 27. maj 2020.

Pokretna bolnica nabavljena je posredstvom kompanije Global Balkan, a kupljena je od njemačke komapnije Kleeh Systems. Vlasnik kompanije Global Balkan potvrdio je početkom maja da će oprema biti isporučena i montirana u najskorijem roku što se ipak nije desilo.

Sam premijer Radovan Višković odgovarajući na pitanje BIRN-a BiH, potvrdio je da je odluku da Vlada RS nabavi pokretnu bolnicu, nakon telefonskog razgovora sa vlasnikom kompanije koja je na kraju I izvršila ovu nabavku.

Radi se o gospodinu Ristiću. Ja sam njega nazvao da vidim da li on može svojim vezama da obezbijedi određene ekstrakcije za testiranje, što je on i uradio. Preko njega smo to obezbijedili. On mi je tada spomenuo da on posjeduje tu mobilnu bolnicu koja se nalazi u Njemačkoj i koja je spremna za Vijetnam i rekao evo razmislite. Ja sam se konsultovao sa srpskim članom Predsjedništva i predsjednicom Republike i oni su to odobrili.

Radovan Višković, 27. maj 2020.

Iako se radilo o hitnoj nabavci čija je isporuka trebala biti izvršena u roku od 10. dana, javnost u BiH i dalje se pita kada će i da li će uopšte pokretna bolnica biti postavljena. S obzirom na činjenicu da je vanredno stanje koje je proglašeno zbog pandemije novog koronavirusa (COVID – 19) u konačnici i ukinuto, u javnosti se postavlja i pitanje svrsishodnosti nabavke pokretne bolnice. Kao i u slučaju nabavke 100 respiratora u FBiH posredstvom kompanije „Srebrna malina“ koju istražuje i Tužilaštvo BiH, i u vezi sa nabavkom pokretne bolnice u RS, otvorena su brojna pitanja. Da li će i ova nabavka doći pod lupu istražnih organa, svakako će biti zanimljivo pratiti u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!