MMF ocijenio da su budžeti u suficitu

Po riječima tadašnje premijerke Vlade RS, Željke Cvijanović nema ništa spektakularno što MMF želi da analizira zakone koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Republici Srpskoj.

Nakon što je 25.06.2018. godine sada već bivša predsjednica Vlade Republike Srpske i novoizabrana predsjednica tog entiteta, Željka Cvijanović najavila da će Vlada RS “nakon konsultacija sa socijalnim partnerima, poslodavcima, sindikatom, te Savezom opština i gradova, pokrenuti proceduru povećanja plata u RS”, te upućivanja u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca u Federaciji BiH, Međunarodni monetarni fond (MMF), kao što je poznato, odgodio je zaključenje pregleda kreditnog programa za Bosnu i Hercegovinu, koji je trebalo da omogući isplatu naredne tranše kredita u iznosu od oko 150 miliona maraka.

Napominjući da se “obustavljaju sve aktivnosti dok ne izvrše analizu”, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, Francisko Parodi je izjavio:

MMF treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u Federaciji i plate u javnom sektoru u Republici Srpskoj.

Francisko Parodi, 02.07.2018.

Po riječima Željke Cvijanović, nije bilo “ništa spektakularno što MMF želi da analizira zakone koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Republici Srpskoj”, te iako “neće biti neki veliki problem ako se tranša ne povuče”, premijerka je dodala da “je sigurna da će MMF nakon što sve izanalizira dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana”:

Oni to mogu analizirati šta znači za budžet, pošto ćemo mi po tom osnovu izgubiti nekih 60 miliona KM, ali sam sigurna, s obzirom da i oni prate i prilive i finansijsku situaciju, da će shvatiti da ta sredstva neće ugroziti budžet koji imamo.

Željka Cvijanović, 02.07.2018.

Nakon dužeg vremena danas se ponovo oglasio i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH (MMF), Francisko Parodi izjavljujući “da je finansijski aranžman ove institucije i BiH na pauzi do formiranja novih vlasti”.

Parodi je dodao da će “nakon što budu formirane nove vlasti, MMF biti u prilici da sazna više o njihovim prioritetima kada je riječ o ekonomskoj politici i reformama, te da li su opredijeljene za ekonomski program koji će podržati ova institucija”, ali i afirmativno govorio o ekonomiji u BiH koja po njegovim riječima “prolazi kroz ciklični oporavak, te se ostvaruje godišnji rast od oko tri odsto, bilježi se niska stopa inflacije, a nezaposlenost je smanjena”.

Budžeti su u suficitu, a bankarski sistem u dobrom stanju. Međutim, BiH može i mora postići mnogo više.

Francisko Parodi, 27.11.2018.

Obzirom na ocjenu koju je iznio Francisko Parodi da su budžeti u suficitu, tvrdnju Željke Cvijanović da izdvojena sredstva neće ugroziti budžet RS Istinomjer ocjenjuje istinitom, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti da li će MMF “nakon što sve izanalizira dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana” kako je to najavila bivša premijerka Vlade RS. 

(Istinomjer.ba)

 

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) te rudnika...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...