Neispunjeno

Mliječni put iz BiH i dalje ne vodi ka EU

Jerko-Ivanković-Lijanović“Dočekali smo taj trenutak da izvoz uskoro kreće u jednom dijelu proizvoda”, kazao je ministar Ivanković Lijanović i dodao da “naša poljoprivreda bez izvoza ne može preživjeti nerealnu konkurenciju koja dolazi iz EU i iz susjednih zemalja”.

(…)

“Ovo što je danas učinjeno je dobar korak. Ja se nadam da ćemo u narednom perodu nastaviti sa ovim aktivnostima, i to još brže i aktivnije, da stvaramo uslove privrednim subjektima. Posebno podvlačim stvaranje uslova privrednim subjektima”, rekao je Mirjanić.

(Radiosarajevo, 17.07.2013.)

Komentar:

Optimistični su bili ministri poljoprivrede FBiH i RS, Jerko Ivanković Lijanović i Stevo Mirjanić, kada su u jullu prošle godine, zajedno sa tadašnjim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, potpisali Protokol o uspostavljanju „komandnog lanca“ kojim su se trebali ispuniti uslovi za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz naše zemlje u EU. Međutim, ovaj protokol bio je samo jedan preduslov da bi naša zemlja mogla dobiti zeleno svjetlo za izvoz mliječnih prerađevina, a oba ministra su, izgleda, požurila sa optimističnim izjavama.

Tako smo u petak, 31. januara, nakon što je u našoj zemlji boravila Delegacija Ureda Evropske unije za hranu i veterinarstvo, saznali da BiH i dalje neće moći izvoziti mliječne proizvode jer „resorne institucije nisu dovoljno radile da bi postigle zadate standarde“, što su nakon uvida u stanje saopštili evropski eksperti.

Međutim, to nije pokolebalo entitetske i državne ministre da kažu kako su i dalje zadovoljni, pa je tako federalni resorni ministar Ivanković Lijanović ustvrdio „da je inspekcija bila važna kako bi znali šta naša zemlja treba uraditi u narednom periodu“, dok je ministar poljoprivrede RS, Stevo Mirjanić, kazao da su proteklih nekoliko mjeseci entitetske i državne institucije radile mnogo na otklanjanju nedostataka u objektima za proizvodnju i preradu mlijeka, ali da su sa poslom trebali početi ranije.

Dakle, nakon provedene inspekcije eksperata EU, evidentno je da državne i entitetske vlasti u zemlji nisu mnogo učinile kako bi omogućile našoj zemlji da izvozi poljoprivredne proizvode, u ovom slučaju mliječne, na tržište EU, pa se stoga može zaključiti i da su njihova obećanja o skorom početku izvoza ovih proizvoda ostala neispunjena.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!