Jerko Ivanković Lijanović

Politička partija: Naroda stranka Radom za boljitak

Trenutna pozicija:

Rođen je 1969. godine u Širokom Brijegu, a Poljoprivrednu školu je završio u Sarajevu. Od početka svoje karijere angažovan u porodičnoj kompaniji „Lijanovići d.o.o“. Danas je vlasnik udjela od 66,66 posto u toj kompaniji, a ranije je bio i predsjednik Uprave te predsjednik Nadzornog odbora.

Od 2000. do 2002. bio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na Općim izborima 2006. ušao je u Državni parlament preko kompenzacijskog mandata. Kandidirao se 2010. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Postavljen je 2011. za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Na toj funkciji se nalazio kada je 2014. godine skupa sa trojicom braće i ocem uhapšen pod sumnjom za utaju poreza. Sud BiH ga je u oktobru 2018. godine prvostepenom presudom osudio na 12 godina zatvora zbog organiziovanog kriminala.

Na izborima 2014. godine kandidovao se za predstavnika u PS BiH, ali nije prošao, kao ni na izborima 2018. kada je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Ivanković Lijanović je 2020. godine otišao u KPZ Zenica na izdržavanje sedmogodišnje kazne. Prvobitno je bio osuđen na devet godina zatvora za zloupotrebu položaja. Međutim, Vrhovni sud FBiH je 2019. smanjio kaznu sa devet na sedam godina zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Izvor: CIN, Klix

Dosljednosti
Nedosljedno 1
Obećanja
Neispunjeno 3
Ispunjeno 1
Istinitosti
Neistina 2
Pitajte Istinomjer!