Analize

Milorad Dodik: Od zahtjeva za ukidanjem i odlaskom do podrške misiji Althea

Nakon što je početkom juna 2023. godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao sastanak s novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Helmutom Habermayjerom, na kojem je iskazao svoju punu podršku misiji Althea, podsjećamo na neke ranije Dodikove stavove, koji nisu uvijek bili u pravcu podrške EUFOR-u i Althea mirovnoj misiji.

Izvor: Facebook / Milorad Dodik
Izvor: Facebook / Milorad Dodik

Poslije sastanka, Dodik se oglasio putem službenog Facebook i Twitter profila, naglasivši važnost Althea mirovne misije EUFOR-a u BiH.

EUFOR-ova misija Altea u BiH ima veoma važnu ulogu i Srpska i njene institucije cijene njen profesionalan, nepristrasan i odgovoran pristup misiji očuvanja mira i stabilnosti. Takođe, poželio sam dobrodošlicu komandantu Habermajeru i uspješan profesionalni angažman.

Milorad Dodik, 1.6.2023.

Opći okvirni sporazum za mir, ili Dejtonski mirovni sporazum, u okviru Aneksa 1A sadrži Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja, a u njemu je definisana uloga tadašnjeg IFOR-a. Prema sporazumu, ove snage, između ostalog, imaju mandat da osiguraju mir, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uz široka ovlaštenjima koja uključuju i upotrebu neophodne sile.

IFOR-ov mandat istekao je u decembru 1996. godine, kada su ga zamijenile snage SFOR-a, a kako je tada navedeno, misija IFOR-a bila je da implementira mir, a SFOR-ova da stabilizuje mir.

Odlukom Vijeća Evrope iz 2004. godine, snage SFOR-a zamijenile su snage iz Evropske unije, odnosno EUFOR misija Althea, uz osnivanje stalnog štaba NATO-a u Sarajevu, koji je uspostavljen početkom decembra 2004. godine. EUFOR je tada u sastavu imao sedam hiljada vojnika. Taj se broj 2012. godine smanjio na 600, uz rezervne snage, a brojnost snaga nije se mijenjala do danas.

Krajem maja 2022. godine, tada kao član Predsjedništva BiH, Dodik je održao sastanak s operativnim komandantom EUFOR-ove misije Althea u BiH Bryceom Hudetom i tom prilikom podržao ove mirovne snage.

Danas sam se sastao sa general-potpukovnikom Brajsom Hudetom, operativnim komandantom EUFOR-ove misije Althea u BiH. Imali smo jedan otvoren i direktan razgovor. Dodatno sam razumio ulogu Misije Althea i njena uloga u BiH ima moju podršku sada i u budućnosti. (…) Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Savjetu bezbjednosti, smatram da Predsjedništvo BiH treba da zatraži od EU da Althea nastavi svoju misiju u BiH.

Milorad Dodik, 20.5.2022.

Međutim, Dodik nije uvijek imao afirmativne stavove kada su u pitanju EUFOR i misija Althea.

Samo mjesec ranije, a nakon što su se pojavili navodi kako bi Njemačka mogla poslati dodatne trupe u okviru misije Althea, koju provodi EUFOR u BiH, Milorad Dodik je neistinito ustvrdio da ove snage ne mogu doći bez odluke Predsjedništva BiH. Dodao je da je pogriješio što je dao saglasnost “da se produži mandat misije Althea” i da je u budućnosti neće dati, jer je povjerenje u nju urušeno.

To je uradio nakon njega, nedavno, i zamjenik komandanta Združenog štaba NATO-a, koji je tvrdio jednako tako da ovdje nema ugrožavanja bezbjednosti, a onda sada vidimo njihove akcije. I ja ne mogu drukčije da zaključim nego da to rade zajedno sa muslimanima. Ljudi su ovdje uznemireni, za nas je to neprihvatljivo. I nikakvo objašnjenje te vrste, da se oni nalaze kod školskih igrališta, škola, kod televizije ili da ugrožavaju saobraćaj, za nas je apsolutno neprihvatljivo. Ovo, nažalost, pravi jednu atmosferu protiv te misije. Nisu učinili da našim ljudima objasne dobronamjernost svoje misije, nego pokušavaju ovdje da demonstriraju moć i snagu.

Milorad Dodik, 7.4.2022.

Da se Dodikov stav po pitanju misije Althea u Bosni i Hercegovini mijenjao, jasno je i iz njegovog obraćanja nakon sastanka s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je održan 23.10.2021. godine, kada je Dodik izrazio podršku misiji Althea i pozvao na njeno daljnje produženje i funkcionisanje. Na samom početku konferencije za medije, održane nakon sastanka, Dodik je, ustvrdivši da su, kako je rekao, “neki naši međunarodni prijatelji mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Savjetu bezbjednosti oko statusa misije Althea u Bosni i Hercegovini”, iznio svoj stav o tome:

Želim da kažem, a upoznao sam i predsjednika (Vučića), i time dijelimo i zajednički stav, da misiju Althea u Bosni i Hercegovini treba produžiti i treba odobriti na Savjetu bezbjednosti njeno dalje funkcionisanje. Mi smo o tome upoznali naše prijatelje i ranije. Upoznali smo sve one koji su zainteresovani za tu situaciju, a odluka na Savjetu bezbjednosti će biti onakva kakvu to učine članice Savjeta bezbjednosti. Ja ih upućujem na međusobni dogovor i nemamo ništa protiv da ta odluka bude ista ona koja je bila i prošle godine, samo za sljedeću godinu.

Milorad Dodik, 23.10.2021.

Dodik je svoje negativne stavove o EUFOR-u i misiji Althea iznio i u martu 2021. godine. Početkom februara 2021. godine, tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dao je Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) rok tri mjeseca da poništi sva priznanja koja su u ime NSRS dodijeljena osobama osuđenim za ratne zločine. To je bio povod da NSRS organizuje 18. posebnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela, na kojoj su usvojeni Informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi s ocjenom rada visokog predstavnika. Obraćajući se na sjednici NSRS 10.3.2021. godine, Dodik je istakao da se zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) i odlazak EUFOR-a.

Od ove Narodne skupštine ću tražiti da se izjasni i o evropskoj vojnoj misiji ALTEA koja ovde postoji. Svake godine mandat te misije produžava Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Mislim da je krajnje vrijeme da mi tražimo da se ta misija ukine u Bosni i Hercegovini, i da se ne dozvoli više niti njeno postojanje ovde. Nema ni potrebe. Ako je vojna misija tu, onda se tretira da nije mirno i da ima konflikta, a to nije tačno. U Bosni i Hercegovini nema konflikta već duži period. Preko dvadeset godina nije značajnije primijećeno kršenje, masovnije kršenje, međuentitetskih odnosa. Pojedinačni slučajevi ne mogu da budu izgovor za postojanje međunarodne misije, zato Republika Srpska treba da traži Savjet bezbjednosti ukine misiju ALTEA i da, naravno, ne imenuje novog visokog predstavnika bez adekvatnog prijedloga, a to je da ga predlože strane potpisnice Aneksa 10.

Milorad Dodik, 10.3.2021.

Iz navedenog možemo vidjeti promjenu stavova koju je Milorad Dodik imao po pitanju EUFOR-a i misije Althea. Počelo je posebnom sjednicom NSRS u martu 2021. godine, kada je zahtijevao njihov odlazak, ponavljanjem ovih stavova u aprilu 2022. godine do pune podrške ovoj misiji samo mjesec poslije, što je ponovio i na sastanku početkom juna 2023. godine. Istinomjer će pratiti kakvi će stavovi Milorada Dodika po pitanju EUFOR-a i misije Althea biti u budućnosti, odnosno da li će se sadašnja podrška nastaviti ili će se u jednom trenutku opet usprotiviti ovoj misiji i EUFOR-u i tražiti njihovo zatvaranje i odlazak iz Bosne i Hercegovine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!