Neistina

Mijatović u RS nije imao više glasova od NES-a na nivou BiH

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i kandidat za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima 2022. godine Vojin Mijatović gostovao je 27.1.2023. godine na Face televiziji. Najveći dio ovog gostovanja razgovaralo se na temu odnosa u Osmorci i rezultatima glasanja za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (DN PSBiH), prema kojima SDP BiH nema nijednog delegata/delegaktinju u ovom zakonodavnom domu.

Izvor: SDP BiH
Izvor: SDP BiH

Govoreći o “malim strankama” unutar Osmorke, Mijatović je iznio tvrdnju o osvojenom broju glasova njega kao kandidata za člana Predsjedništva BiH i osvojenom broju glasova tih stranaka.

Voditelj: Koje su to male stranke?

Mijatović: Pa između ostalog ove koje smo pričali.

Voditelj: SBiH i NES?

Mijatović: Tako je. Senade dragi, ja sam imao glasova sam u Republici Srpskoj koliko su oni dobili u cijeloj Bosni i Hercegovini, ja sam.

Vojin Mijatović, 27.1.2023.

Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora 2022. godine, Vojin Mijatović je kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska osvojio 38.655 glasova.

Prema istim rezultatima za nivo Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), koalicija Narodni evropski savez (NES) i Za nove generacije (ZNG) osvojila je 47.157 glasova, nekih 8,5 hiljada više nego Vojin Mijatović u utrci za člana Predsjedništva BiH, i ovim rezultatom obezbijedila ukupno dva mandata u PSBiH.

Stranka za BiH (SBiH) je za nivo PSBiH osvojila 26.480 glasova, i nije osvojila nijedan mandat u ovom zakonodavnom tijelu.

Prema rezultatima za Parlament FBiH, NES je osvojio 42.324 glasa, što je skoro četiri hiljade više glasova nego što je Mijatović imao u entitetu Republika Srpska.

SBiH je na federalnom nivou osvojio 36.465 glasova, a ZNG 5.333 glasa.

Shodno činjenici da je, prema potvrđenim rezultatima, na Opštim izborima 2022. godine NES i na nivou BiH i na federalnom nivou imao više glasova od Vojina Mijatovića na nivou entiteta Republika Srpska, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!