Neistina

Mijatović neistinito o nadležnostima predsjednika/ce Republike Srpske

Tokom gostovanja na Hayat TV 26. oktobra 2022. godine potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH na proteklim Općim izborima Vojin Mijatović iznio je osvrt na aktuelna politička dešavanja u BiH, uključujući rezultate izbora za predsjednika/cu entiteta Republika Srpska.

Screenshot: Hayat TV

Mijatović je, između ostalog, ustvrdio da se nadležnosti predsjednika/ce Republike Srpske odnose samo na predlaganje entitetske vlade:

Znate kako, ovo je atmosfera u kojoj se čeka pobednik ili ko će biti prvi u Srba u Republici Srpskoj, taj famozni predsednik Republike Srpske, koji onog momenta kad predloži vladu više nema nikakvu funkciju, i to ljudi trebaju da znaju.

Vojin Mijatović, 26.10.2022.

Nadležnosti predsjednika/ce Republike Srpske definisane su članom 80. Ustava Republike Srpske. Jedno od ovlaštenja koje ima predsjednik ovog entiteta jeste, kako je Mijatović konstatovao, predlaganje kandidata za predsjednika Vlade Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Međutim, osim ove nadležnosti, predsjednik/ca Republike Srpske posjeduje i niz drugih ovlaštenja iz Ustava, uključujući predlaganje sudija Ustavnog suda Republike Srpske, davanje odlikovanja i priznanja, kao i raspuštanje Narodne skupštine Republike Srpske:

Predsjednik Republike:

1) predstavlja Republiku;

2) predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade;

3) predlaže Narodnoj skupštini kandidate za predsjednika i sudije Ustavnog suda na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta;

4) Predsjednik Republike ukazom proglašava zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini. U tom roku predsjednik Republike može zahtijevati od Narodne skupštine da ponovo odlučuje o zakonu. Predsjednik Republike je dužan da proglasi zakon koji je ponovo usvojen u Narodnoj skupšini.

5) daje pomilovanja;

6) dodjeljuje odlikovanja i priznanja utvrđena zakonom;

7) obavlja i druge poslove u skladu sa Ustavom.

Predsjednik Republike:

1) obavlja, u skladu sa ovim Ustavom i Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom, poslove iz oblasti bezbjednosti i odnosa Republike sa drugim državama i međunarodnim organizacijama;

3) Predsjednik Republike ukazom, na prijedlog Vlade, postavlja i opoziva šefove predstavništava Republike Srpske u inostranstvu i predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske;

4) Obrazuje savjetodavna tijela i stručne službe za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.

Ustav Republike Srpske

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na sjednici 27. oktobra 2022. godine usvojila izvještaje Glavnog centra za brojanje i kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala, a u vezi s postupanjem po naredbi CIK-a BiH od 10.10.2022. godine, koja se odnosila na ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića sa svih redovnih biračkih mjesta za predsjednika/cu i potpredsjednike/ce Republike Srpske.

Prema utvrđenim rezultatima, za predsjednika Republike Srpske izabran je Milorad Dodik, a za potpredsjednike Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Budući da, prema Ustavu Republike Srpske, predlaganje Vlade nije jedina nadležnost predsjednika/ce ovog entiteta, kako je naveo Vojin Mijatović, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!