Nedosljedno

Metode borbe protiv nelegalnih priključaka

Problemi sa redukacijama vode su više od godinu dana svakodnevnica građana Kantona Sarajevo, a rješenje problema se još uvijek ne nazire.

elmedin-konakovic

Međutim, ne može se reći ni da kantonalne vlasti ne rade na rješavanju ovog problema. Krajem prošlog mjeseca (jula 2016.) počeli su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na dionici Skenderija – Vijećnica, čime se na svom Facebook profilu pohvalio i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

U statusu koji je pratio fotografije rekonstrukcije Konaković je najavio i borbu protiv nelegalnih potrošača:

Nastavljamo borbu i sa nelegalnim potrosacima, pozivamo sve gradjane kantona da prijavljuju takve na broj 033446323.

Elmedin Konaković, 31.07.2016. Facebook

Prema stranicama ViK-a, da bi fizičko ili pravno lice dobilo legalan priključak na vodovodnu mrežu, potrebna je prije svega pravosnažna građevinska dozvola, tj. potrebno je dokazati da objekat nije izgrađen bespravno. U Kantonu Sarajevo prema nekim procjenama postoji oko 30.000 bespravno izgrađenih objekata. Budući da je zakonski nemoguće imati legalan priključak na vodovodnu mrežu bez građevinske dozvole, lako se zaključi da su svi ovi objekti nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu.

Dakle, šta je do sada bio odgovor Vlade KS na ove objekte? Odgovor je bio njihovo legalizovanje, a prva odluka o legalizaciji je donesena 2006. godine, te je nadopunjavana više puta, (2007, 2008 i 2012), a posljednju dopunu odluke je predložila upravo Vlada Elmedina Konakovića u decembru 2015. godine. Vrijedi primijetiti da je i dopuna odluke iz 2012. godine donesena za vrijeme Konakovićevog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Istinomjer mu daje ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!