Dosljedno

Mehmedović ponovo traži obustavu isplate plaća parlamentarcima

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PS BiH), Šemsudin Mehmedović na sjednici održanoj 11. marta 2020. godine, po treći put uputio je incijativu za obustavu isplate plaća parlamentarcima dok traje blokada rada ovog doma.

Pomenutom inicijativom traži se izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica, kao i svim poslanicima koji u ne prisustvuju barem jednom zasjedanju u mjesecu. Mehmedović je istakao da bi ova inicijativa trebala potaknuti “Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala”.

Podsjećamo, Mehmedović je i ranije, u dva navrata, podnosio pomenutu incijativu. Nakon što je u januaru 2020. godine Mehmedović uputio Inicijativu za obustavu isplate plaća parlamentarcima , iz Ministarstva finansija i trezora BiH naveli su da će “razmotriti predmetnu inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine”.

Nekoliko mjeseci ranije, gostujući u emisiji “Dan uživo” N1 televizije, Šemsudin Mehmedović komentarisao je situaciju blokade rada Predstavničkog doma PS BiH, te se osvrnuo i na činjenicu da parlamentarci, bez obzira na neodržavanje i sudjelovanje u radu ovog doma, redovno primaju plaće.

Na pitanje voditelja N1 televizije “da li je Visoki predstavnik taj koji bi trebao reći vratite novac koji ste dobijali ovih nekoliko mjeseci”, Mehmedović je odgovorio da Visoki predstavnik može donijeti takvu odluku, a na opasku voditelja “a zašto je vi ne bi sami donijeli” dodao:

Pa evo ja ću inicirati…ali mislite li da bi tako nešto prošlo? Pa ne možemo usvojiti ni dnevni red.

Šemsudin Mehmedović, 14. juni 2019.

Nedugo zatim, 18. juna 2020. godine Mehmedović je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica, kao i svim poslanicima koji u ne prisustvuju barem jednom zasjedanju u mjesecu. Mehmedović je tom prilikom istakao da bi ova inicijativa trebala potaknuti “Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala”, o čemu je Istinomjer već pisao.

Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plaće tokom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio.

Šemsudin Mehmedović, 18. juni 2020.

S obzirom na činjenicu da je Šemsudin Mehmedović već nekoliko puta pokretao inicijativu obustave isplate plaća parlamentarcima dok traje blokada Predstavničkog doma PS BiH, Istinomjer će Mehmedoviću za njegov stav dati ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!