Loša procjena Željke Cvijanović

Premijerka RS Željka Cvijanović je proteklog vikenda za Radio Republike Srpske između ostalog govorila i o teškoćama koje je prouzrokovao trezorski način isplate penzija u RS, te je tim povodom istakla kako je i ranije upozoravala da će se to desiti.

zeljka cvijanovic

Ja sam građanima izašla i rekla da smo odlučili da penzionere uvedemo u budžetski sistem, iako znam da će to prouzrokovati brojne probleme u nekoliko mjeseci našeg funkcionisanja, te ih zamolila da razumiju da je važno da se zaštiti penzionerska populacija, a nakon toga će se napraviti pun krug i zadovoljiće se potrebe i onih koji su budžetski korisnici. Nisam došla i rekla sjajno je i mi ćemo to uraditi u hodu. Stvari se ne rade trčećim korakom nigdje na planeti, pogotovo ne na Balkanu, pa ni u Republici Srpskoj.”

Željka Cvijanović, SRNA, 15.10.2016.

Odluku da će se isplata penzija vršiti direktno iz budžeta Vlada RS donijela je sredinom prošle godine, nakon procjene da nisu prihvatljiva nova zaduženja Fonda PIO kako bi se osigurala sredsta za redovnu isplatu penziju. Penzije u RS godinama su neredovno isplaćivane, a o problemima sa isplatom penzija ranije je pisao i Istinomjer.

Glavni argument premijerke nakon ove odluke Vlade bila je tvrdnja kako će se penzije u RS redovnije isplaćivati.

U septembru bi trebalo da budu doneseni zakoni koji bi od početka iduće godine omogućili prelazak na trezorski sistem poslovanja. To bi značilo da je budžet taj koji preuzima obavezu za izmirenje penzija i Fond PIO ne bi bio izložen stalnim zaduženjima i plaćanju kamata”

Željka Cvijanović, Glas Srpske, 11.06.2015.

Cvijanović je u svojim kasnijim istupima, nakon što su usvojena sva potrebna zakonska rješenja za prelazak na trezorsku isplatu penzija, zaista i rekla da će biti određenih poteškoća sa isplatama drugim budžetskim korisnicima, no njena procjene su varirale i u vremenu prije i poslije stupanja ovakvog sistema isplate penzija na snagu 1. januara.

Krajem novembra prošle godine Cvijanović je tako kazala kako će teškoće trajati samo jedan mjesec.

Naravno da nas očekuju određeni izazovi u prvom mjesecu prelaska na takav sistem, ali se to neće odraziti na penzionere. Mislim da je dobro što će se preći na taj sistem isplate jer želimo da zaštitimo penzionere“

Penzin, 26.11.2015.

U decembru je Cvijanović u intervjuu za Glas Srpske projekciju mogućih budžetskih poremećeja produžila na moguća dva mjeseca.

Biće kraći rok isplate penzija i razlog za njihovo uvođenje u trezorski sistem je da se obezbijedi stabilnost i redovnost. Penzioneri će biti prvi u redu isplate. U prvih mjesec ili dva će sigurno biti određenih poremećaja kada je u pitanju dinamika isplate iz budžeta, ali sam sigurna da će nakon toga stvari funkcionisati kako treba. Drugi korisnici neće biti zanemareni zbog isplate penzija.“

Glas Srpske, 28.12.2015.

Međutim, Željka Cvijanović niti u jednom istupu nije navela da će postojati „brojni problemi“ koji će trajati mjesecima. Tek početkom aprila ove godine premijerka Cvijanović je priznala kako i dalje postoje problemi, te je tada istakla da je Vlada znala da će biti određenih poremećaja nakon što se Fond PIO uvede u budžet i da penzionerima prioritet.  

Nadam se da ćemo vrlo ubrzo imati uhodan sistem sa ili bez MMF-a. Naravno da bi to bilo puno lakše ukoliko imate MMF kao dugoročni vid finansiranja budžeta, ali ukoliko nema imamo neke druge varijante koje ćemo primjenjivati.“

Srna, 04.04.2016.

Dakle i pored najava da će problemi sa isplatama trajati „mjesec ili dva“, oni još uvijek nisu bili otklonjeni početkom aprila, a Vlada RS je krajem istog mjeseca, zbog nedostatka sredstava, čak donijela i odluku o obustavi svih isplata iz budžeta.

Zbog toga ćemo tvrdnju premijerke Cvijanović da je građane još ranije upozorila na „brojne probleme“ koji će nastati sa isplatama penzija iz budžeta, ocijeniti kao poluistinitu, jer su njena “upozorenja” bila daleko optimističnija nego što ih danas prikazuje.

(Istinomjer.ba)

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS nije obavezujuća

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović je komentarišući dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a oko formiranja...

Republika Srpska i dalje “koči” reformu javne uprave

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 5. augusta ove godine “prihvatilo je zaključivanje Sporazuma o sprovođenju između Ureda koordinatora za reformu javne uprave i GIZ-a (Deutche...Koji su “glavni vanjskopolitički ciljevi” BiH?

Pored članstva BiH u Evropsku uniju (EU) i regionalne saradnje koje je kao “dva glavna vanjskopolitička cilja” naveo Crnadak, postoje i drugi vanjskopolitički ciljevi također označeni kao...