Neispunjeno

Lijanović: Odgovorno smo građane prepustili same sebi

jerko CZ„Rezultati u razvoju zaštite i spašavanja su evidentni, ali su i slabosti koje su se pokazale za vrijeme prirodnih i drugih nesreća u 2012. i 2013. godini još evidentnije, koje opterećuju, ali i traže od svih nas odgovorniji odnos prema građanima i pravnim osobama, jer zaštita života i zdravlja ljudi i zaštita materijalnih dobara nemaju alternative“, kazao je Ivanković Lijanović.

(Fena, 04.03.2014.)

Komentar:

Gotovo svaki put kada u našoj zemlji dođe do obilnijih kišnih padavina, ponavlja se priča o poplavljenim područjima širom Bosne i Hercegovine. Tako je i posljednjih dana, usljed velikih padavina i alarmantnog rasta vodostaja rijeka, kakav nije zabilježen u novijoj historiji BiH, došlo do velikih poplava širom zemlje, a od nadležnih institucija još uvijek nema adekvatnog odgovora, iako su svi svjesni da se mora reagovati.

Upravo je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović, inače nadležan za koordinaciju civilnom zaštitom u FBiH, prilikom proslave međunarodnog dana civilne zaštite izjavio kako „građani zahtijevaju odgovorniji pristup“ po ovom pitanju, a istakao je i kako su evidentni rezultati u razvoju zaštite i spašavanja!?

Koliko su “evidentni” rezultati kojima se nedavno pohvalio Jerko Ivanković Lijanović, može se vidjeti u posljednja dva dana, u kojima je služba civilne zaštite u FBiH ponovo demonstrirala nedostatak mehanizama zaštite građana čak i u najvećim gradovima u našoj zemlji, dok se u ruralnijim i teže pristupačnijim područjima već može govoriti o nastupajućoj humanitarnoj katastrofi. Danas je, nažalost, više nego očigledno da, suprotno najavama o odgovornijem pristupu civilnoj zaštiti, nisu uloženi ni najmanji napori kako bi se pokušao spriječiti najgori scenarij kojem upravo svjedočimo.

Tako je npr. sarajevsko naselje Doglodi, u kojem je poplavljeno 50-ak kuća, apsolutno uskraćeno za bilo kakvu pomoć, dok u Maglaju, koji je potpuno odsječen od svake komunikacije sa ostatkom svijeta, građani na krovovima kuća čekaju pomoć koja ne dolazi.

Da se gotovo ništa nije radilo na prevenciji od poplava utvrdila je i služba za reviziju FBiH u svom izvještaju o reviziji učinka “Prevencija od poplava u FBiH” koji je objavljen još početkom 2013. godine.

U ovom izvještaju se, između ostalog, navodi i da je od 71,9 miliona KM ukupno prikupljenih sredstava od vodnih naknada u periodu od 2009. do 2011. godine, samo 25 odsto ili 18,4 miliona KM utrošeno na zaštitu od poplava. Tako bi, kako se navodi u izvještaju, sadašnjom dinamikom ulaganja bilo potrebno više od 40 godina za uspostavu sistema zaštite od poplava, umjesto 23 godine, kako je predviđeno Nacrtom glavnog preventivnog plana odbrane od poplava. Također, u izvještaju se navodi i da su agencije za vodna područja Save i Jadranskog mora za investiciono i tekuće održavanje izgrađenih vodozaštitnih objekata utrošile svega 8,3 odsto od ukupnog novca kojim raspolažu, a sredstva koja su doznačena kantonima za zaštitu od poplava su uglavnom trošena na izgradnju i rekonstrukciju mreža za vodosnabdijevanje i kanalizaciju.

Dakle, ako pogledamo sve navedeno, možemo s pravom postaviti pitanje o kakvim rezultatima u razvoju zaštite i spašavanja govori Lijanović, kada je evidentno da nikakve aktivnosti nisu provedene kako bi se zaštitili građani i njihova imovina. Njegovo obećanje o “odgovornijem pristupu” svakako je ostalo neispunjeno, a javnosti ostaje samo da sa zebnjom prati kako će se dalje razvijati kritična situacija sa poplavama u našoj zemlji.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!