Ispunjeno

Lideri SDP-a i NS-a podnijeli krivičnu prijavu zbog afere “Asim”

Nakon što je načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić objavio, nakon unutarstranačkih izbora u SDA, kompromitirajuću snimku razgovora najviših dužnosnika ove stranke, koja je u javnosti u narednim danima postala poznata kao “afera Asim”, iz kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo najavljeno je podnošenje prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Centralnoj izbornoj komisiji BiH u vezi sa ovim slučajem.

 

Od pravosudnih organa očekujemo hitnu reakciju povodom iznesenih podataka koji nedvosmisleno ukazuju na korumpiranje, podmićivanje i širu zloupotrebu institucija sistema za ostvarenje privatnih političkih ciljeva vodećih ljudi SDA. CIK-u ćemo se obratiti zahtjevom da se trajno zabrani kandidovanje i obnašanje javnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti svim pojedincima posredno i neposredno uključenim u malverzacije, manipulacije i kupovinu glasova gradskih vijećnika prilikom izbora aktuelnog gradonačelnika Sarajeva.

KO SDP Sarajevo, 29. februar 2019.

Nekoliko dana kasnje ovoj najavi pridružila se i Naša Stranka, čiji klub vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva je najavio i da će Etičkom vijeću Grada Sarajeva uputiti zahtjev da se ispitaju navodi iz objavljenog snimka o nelegalnosti izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva.

Shodno najavama predsjednici Naše stranke i SDP-a Predrag Kojović i Nermin Nikšić podnijeli su u petak 13. marta Tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv tri osobe u vezi posljednje afere unutar SDA. Na konferenciji za medije nakon podnošenja prijave istaknuto je da su se Naša stranka i SDP odlučili na ovaj potez jer još uvijek nema nikakve informacije iz Tužilaštva KS da li je donesena naredba o sprovođenju istrage. Fotograije sa sadržajem prijave koje su se pojavile u javnosti možete pogledati ispod.

S obzirom da su iz SDP-a i Naše Stranke u skladu sa svojim ranijim najavama podnijeli prijave u slučaju “afere Asim”, Istinomjer će data obećanja iz ovih stranaka ocijeniti kao ispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!