Neispunjeno

Lakši ulazak u BiH i “Covid pasoš” na čekanju

Tokom sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održane 27. 5. 2021. godine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je donošenje odluke kojom je trebao biti olakšan ulazak stranaca u našu zemlju, te kreiranje takozvanog Covid pasoša za državljane Bosne i Hercegovine, a u cilju njihovog lakšeg putovanja u inostranstvo.

Podsjetivši tom prilikom da je i BiH, slijedom odluka susjednih zemlja, preporuka Evropske unije, te Svjetske zdravstvene organizacije, donosila ograničenja za ulazak, Tegeltija je izjavio da je Vijeće ministara BiH pripremilo odluku kojom bi ulazak stranaca u BiH bio nešto fleksibilniji, te da je odlukom ponuđeno nekoliko alternativa za siguran ulazak u BiH – od brzog testa, antigenskog testa, potvrde o vakcinaciji, te potvrde da je osoba preboljela COVID-19.

Cilj je bio da odluka stupi na snagu s 1. junom. Nismo postigli konsenzus, bilo je tehničkih primjedbi, ali i malih uvjetovanja s drugom odlukom koja je također u vezi s ulaskom u BiH. Vijeće ministara ponovo ima sjednicu 31. maja na kojoj će biti ova odluka koja će biti tehnički odrađena.

Zoran Tegeltija, 27. 5. 2021.

Ističući i da se, kako je rekao tom prilikom, mora voditi računa i o tome da građani BiH imaju potrebu da putuju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio je da se tog dana održava sastanak ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević sa ministrima zdravlja, kojom prilikom treba da se definiše takozvani Covid pasoš, te najavio donošenje odluka u tom pravcu:

Mislim da ćemo u ponedjeljak imati odluku kojom ćemo omogućiti lakši ulazak u BiH i kreirati Covid-pasoš za građane BiH.

Zoran Tegeltija, 27. 5. 2021.

Međutim, na narednoj, 53. vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 31. 5. 2021. godine, usvajanje najavljenih odluka je izostalo:

Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasanja nije donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Također, Vijeće ministara BiH, uz sedam glasova za i tri glasa protiv, nije u drugom krugu glasanja donijelo Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

U drugom krugu glasanja, uz sedam glasova za i tri protiv, Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.

Vijeće ministara BiH, 31. 5. 2021.

Nakon što navedene odluke nisu donesene, najavljeni su protesti jednog dijela turističkih djelatnika iz BiH, koji bi se trebali održati pred zgradom institucija BiH u vrijeme održavanja naredne sjednice Vijeća ministara BiH.

Ovim Istinomjer obećanje Zorana Tegeltije, da će navedene odluke biti usvojene na minuloj sjednici Vijeća ministara BiH, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!