KS: Elektronska naplata i identične karte u javnom gradskom prevozu

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans – Eurolines da omoguće korisnicima prevoza korištenje jedinstvene karte.

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, te predstavnici KJKP Gras i Centrotrans – Eurolines 30. aprila potpisali su sporazum o saglasnosti prihvatnja kupona za penzionere u svojim vozilima. Ovim, počev od 1. maja ove godine, oko 40.000 penzionera u KS mogu koristiti jedinstveni kupon u vozilima KJKP Gras i Centrotransa. Ostali korisnici će, prema riječima ministra Štete na ostvarenje ovog prava sačekata još nekoliko mjeseci, odnosno uvođenje elektronske naplate karata u javnom gradskom prevozu.

Mi trenutno radimo po sistemu koji je prilično star. Onda imamo pojavu da GRAS radi na jedan, a Centrotrans na drugi način što stvara i poteškoće Ministarstvu u smislu kontrole rada. Građani moraju kupovati dva različita kupona da bi se koristili vozilima ili kod svakog presjedanja moraju kupovati različite karte, a to je ogroman problem. Plan je da do kraja novembra, najdalje sa 1. decembrom krenemo s elektronskom naplatom karata. To znači da bi u svim vozilima javnog prevoza u KS, nebitno kojeg prevoznika, važile identične karte. Govorimo i o pojedinačnim i kuponima. Dakle to bi bile elektronske karte s mogućnošću nadopunjavanja i po broju vožnji, dana i na druge načine. To bi, dakle, bile bezkontaktne kartice i s jednom takvom karticom bi se moglo voziti u svim vozilima.

Adnan Šteta, 01.05.2019.

Istinomjer će pratiti da li će do 1. decembra započeti najavljena elektronska naplata, i s tim u vezi korištenje identične karte u javnom gradskom prevozu.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...Hoće li se građani Rogatice ovoga ljeta okupati u bazenu?

Radovi na izgradnji otvorenog i mini-bazena za djecu i neplivače u Rogatici počeli su još polovinom 2016. godine, ali je nastavak projekta doveden u pitanje 2017. godine zbog, kako je navedeno,...