KS: Elektronska naplata i identične karte u javnom gradskom prevozu

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans – Eurolines da omoguće korisnicima prevoza korištenje jedinstvene karte.

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, te predstavnici KJKP Gras i Centrotrans – Eurolines 30. aprila potpisali su sporazum o saglasnosti prihvatnja kupona za penzionere u svojim vozilima. Ovim, počev od 1. maja ove godine, oko 40.000 penzionera u KS mogu koristiti jedinstveni kupon u vozilima KJKP Gras i Centrotransa. Ostali korisnici će, prema riječima ministra Štete na ostvarenje ovog prava sačekata još nekoliko mjeseci, odnosno uvođenje elektronske naplate karata u javnom gradskom prevozu.

Mi trenutno radimo po sistemu koji je prilično star. Onda imamo pojavu da GRAS radi na jedan, a Centrotrans na drugi način što stvara i poteškoće Ministarstvu u smislu kontrole rada. Građani moraju kupovati dva različita kupona da bi se koristili vozilima ili kod svakog presjedanja moraju kupovati različite karte, a to je ogroman problem. Plan je da do kraja novembra, najdalje sa 1. decembrom krenemo s elektronskom naplatom karata. To znači da bi u svim vozilima javnog prevoza u KS, nebitno kojeg prevoznika, važile identične karte. Govorimo i o pojedinačnim i kuponima. Dakle to bi bile elektronske karte s mogućnošću nadopunjavanja i po broju vožnji, dana i na druge načine. To bi, dakle, bile bezkontaktne kartice i s jednom takvom karticom bi se moglo voziti u svim vozilima.

Adnan Šteta, 01.05.2019.

Istinomjer će pratiti da li će do 1. decembra započeti najavljena elektronska naplata, i s tim u vezi korištenje identične karte u javnom gradskom prevozu.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik...

Naredno proljeće bez odmora za učenike u Kantonu Sarajevo

Odluka o uvođenju proljetnog odmora u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo (KS) koja je donesena prije dvije godine već je izvjesno vrijeme bila predmet kritika. Tako je ministrica...Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...