Najave

“Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM”

Obraćajući se javnosti putem svog Facebook profila, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić ustvrdio je da trenutni ekonomski rast FBiH omogućava Vladi FBiH da poveća minimalnu platu na 700KM i time ostvari porast od 72.4%.

Foto: Federalna.ba

“Povećenje životnog standarda građana je jedan od najvećih fokusa Vlade FBiH”, izjavio je s tim u vezi Novalić, najavivši da očekuje da će oba doma Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone, nakon čega bi minimalna plata u tom entitetu iznosila 700 KM:

Svjesni da je minimalna plata (406KM) nedopustivo niska, naš rad smo bazirali na uspostavljanju pozitivnog ekonomskog trenda, odnosno ostvarivanju ekonomskog rasta. Trenutni ekonomski rast FBiH omogućava Vladi FBiH da poveća minimalnu platu na 700KM i time ostvari porast od 72.4%. Očekujem da će oba doma Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700KM.

Fadil Novalić, 22.9.2021.

Nešto ranije, u svom Facebook obraćanju “Večer sa premijerom”, upriličenog 13.9. 2021. godine, Novalić je također govorio o povećanju minimalne plaće u Federaciji BiH, ustvrdivši tom prilikom da bi to trebalo uslijediti već u prvom kvartalu naredne godine, nakon što bude usvojen jedan od reformskih zakona, a to je zakon o doprinosima.

Uslov za povećanje minimalne plate je zakon o doprinosima i dohotku koji je, ja vjerujem, na početku oktobra na Domu naroda, a nalazi se od 2018. na Parlamentu. Nakon usvajanja tog zakona ništa nas ne priječi da definiramo novu visinu minimalne plate koja, realno, bez problema, i poslodavci se s time slažu, može biti 700 KM.

Fadil Novalić, 13.9.2021.

Građani su Novaliću tokom navedenog obraćanja mogli postavljati pitanja putem komentara, a Istinomjer je tom prilikom analizirao neke od odgovora koje je premijer dao, uključujući i onaj koji se odnosio na povećanje minimalne plate u FBiH.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to Fadil Novalić najavio, oba doma Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone, nakon kojeg bi minimalna plata u FBiH iznosila 700 KM.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!