Kozarska Dubica: Mjesto velikih pobjeda SNSD i budžetskog kolapsa

Finansijski kolaps opštine Kozarska Dubica i blokade računa ove lokalne zajednice traju već duže vrijeme. Zbog finansijske blokade najviše trpe građani/ke, socijalne kategorije, a ne isplaćuju se ni plate zaposlenima u opštinskoj upravi niti se vrše ostale vrste isplata. Ipak, Nacrt budžeta opštine Kozarska Dubica za 2019. godinu “nešto je manji u odnosu na prethodnu budžetsku godinu”.

Zbog sve teže situacije u budžetu opštine Kozarska Dubica, čija je likvidnost upitna već duže vrijeme, načelnik ove opštine Radenko Reljić, sredinom ove godine, najavio je svoju ostavku ako se situacija uskoro ne popravi.

Ukoliko se sve ovo negativno bude odvijalo kao što se odvija sada, onda nema smisla da ja budem na ovoj poziciji, zahvaliću se građanima i svim ljudima koji su glasali za mene. Nema potrebe da gorim na ovoj poziciji jer je ovo nemoguća pozicija na kojoj da je i najbolji bankar svijeta sa ovako malo novaca ne bi mogao da održi budžet. U tom slučaju ja moram obavijestiti Vladu RS, odnosno Ministarstvo lokalne uprave i samouprave da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima preuzme dalje upravljanje opštinom, što je i jedini pravi zakonski put i nažalost, meni je žao što je Kozarska Dubica  prva na listi najzaduženijih opština.

Radenko Reljić, 21.06.2018.

Međutim, iako je situacija sve teža i teža, a predloženi budžet za 2019. godinu manji nego budžet za 2018. godinu, Reljić se nije povukao sa načelničke pozicije kako je to najavio prije pola godine, a u javnosti odbija da komentariše i odgovara na pitanja o budžetskom kolapsu opštine na čijem je čelu.

Da se u ovoj opštini sve manje vodi računa o lokalnom stanovništvu svjedočili smo i proteklih dana, kada su u javnost istupile hraniteljske porodice kojima je mjesecima uskraćeno pravo na socijalnu naknadu, iako su zbog budžetskih ušteda pristali i na manji iznos naknade od onog koji propisuje Zakon o dječijoj zaštiti RS i Pravilnik o hraniteljstvu RS.

Kada su u pitanju hraniteljske naknade i izdvajanja za socijalne kategorije načelnik Reljić tražio je pomoć od Ministarstva finansija RS, ali od toga nije bilo ništa, jer “vlada nema mogućnost da finansira likvidnost budžeta opština i gradova”.

Osim socijalnih kategorija i hraniteljskih porodica, ne isplaćuju se ni plate zaposlenicina u ovoj opštini, a posljedice osjete i studenti, boračke te mnoge druge kategorije za koje opština nema novca.

Podsjećamo, vladajuće strukture u RS koje ne mogu da pomognu “likvidnost” ove opštine, a koje velikim dijelom čini kadar SNSD, Kozarsku Dubicu nazivaju “mjestom velike pobjede”.

Tako je prvi čovjek SNSD, Milorad Dodik, usprkos svim problemima s kojima se susreće ova lokalna zajednica, na jednom od svojih predizbornih skupova rekao kako SNSD “brine” o Kozarskoj Dubici.

Ovdje smo mnogo puta pobjeđivali i imamo lokalnu vlast, rješavamo probleme koji su prethodnici ostavili, imamo podršku i dobrog načelnika. Želimo da Kozarskoj Dubici vratimo za povjerenje koje smo dobili na lokalnim izborima i koje imamo i sada.

Gdje god dođemo imamo veliku podršku, dijelimo sa ljudima vrijednosti politike koja se pokazala uspješnom. Zato smo ovdje da zahvalimo svima u Dubici za sve naše pobjede.

Milorad Dodik, 11.09.2018.

U opštinskoj upravi Kozarska Dubica nedavno je održana i javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta za ovu godinu te Nacrtu budžeta za 2019. godinu.

Na posljednjem, XXI redovnom zasjedanju Skupštine opštine Kozarska Dubica, odbornici su usvojili Nacrt rebalansa budžeta opštine Kozarska Dubica za 2018. godinu u iznosu od 12.309.000 KM i Nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 9.864.000 KM. Sve ćemo to još jednom pogledati i utvrditi prijedlog Budžeta, koji ćemo poslati na saglasnost resornom ministarstvu, a zatim za 15-tak dana, taj dokument koji je važan za funkcionisanje opštine, uputiti Skupštini na usvajanje.

Nada Grgača, načelnica Odjeljenja za finansije opštine Kozarska Dubica, 05.12.2018.

Iako je, u skladu sa činjeničnim stanjem, neophodno povećanje budžetskih sredstva, Nacrt budžeta opštine Kozarska Dubica za 2019. godinu  manji je u odnosu na prethodnu budžetsku godinu. Načelnica Grgača naglasila je da je “Nacrt budžeta opštine Kozarska Dubica za 2019. godinu nešto manji u odnosu na prethodnu budžetsku godinu”, ali da se ipak o svemu vodilo računa.

Vodili smo računa i razmišljali u pravcu da budžet opštine bude i razvojni i socijalni, te da budu obuhvaćene i kategorije omladine, sporta i kulture, te studenti i druge kategorije u mjeri u kojoj je to moguće, jer su zaduženja ove opštine zaista velika i ona nam ne dozvoljavaju da ispoštujemo sve zahtjeve kako bi možda i mi to sami željeli.

Nada Grgača, načelnica Odjeljenja za finansije opštine Kozarska Dubica, 05.12.2018.

Iz svega navedenog jasno je da se ne radi o budžetu koji je “razvojni i socijalni” a što je ranije obećano lokalnom stanovništvu. I dok je za one od čijih odluka zavise uslovi života građana/ki Kozarske Dubice ovo mjesto velike pobjede, građane/ke čeka još jedna teška i neizvjesna budžetska godina u kojoj će im biti uskraćeno mnogo toga.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će, i na koji način, resorno ministarstvo i Vlada RS u narednom periodu reagovati na budžetski kolaps opštine Kozarska Dubica te “vratiti povjerenje” koje su dobili, kako na Lokalnim izborima 2016. godine, tako i na Općim izborima 2018. godine, a što je obećao Milorad Dodik.

(Istinomjer.ba)

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Stranačke deklaracije – Od Republike BiH do mirnog razdruživanja

Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) koja je usvojena na 7. kongresu ove stranke održanom u subotu 14. septembra 2019. godine, izazvala je mnoštvo reakcija političkih partija u...


Okončana druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići

Sredinom aprila 2019. godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio je početak druge faze radova na izgradnji gasovoda Igman - Hadžići. Ministar...