Neispunjeno

Konsultacije o sazivu novog Vijeća ministara BiH na čekanju

Nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao Zorana Tegeltiju na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, započele su konsultacije sa političkim partijama o novom sastavu ovoga tijela izvršne vlasti.

Tako je Tegeltija najavio da će do srijede, 11.12.2019. godine proces konsultacija biti završen:

Konsultacije idu u veoma dobrom pravcu, a jedini problem je što smo limitirani vremenom ukoliko želimo da sve završimo do kraja godine. Dolaze praznici i ako ne budemo brzo radili može se desiti da proces formiranja Vijeća ministara bude prenesen u 2020. godinu. Obavio sam najveći dio razgovora i vjerujem da bi danas ili sutra mogli da završimo proces konsultacija i da do srijede imamo imena.

Zoran Tegeltija, 09.12.2019.

Međutim, do 11.12.2019. godine samo su HDZ BiH i SNSD Tegeltiji dostavili svoje prijedloge za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH, dok SDA, SBB i DF to nisu učinili. S tim u vezi, tek se 12.12.2019. godine očekuje sastanak između SDA i HDZ-a BiH, a nakon toga, prema najavama, i razgovori između SDA, SBB-a i DF-a.

Obzirom da sve stranke za koje se očekuje da će imati svoje ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH nisu dostavile svoje prijedloge do srijede, 11.12.2019. godine, Istinomjer obećanju Zorana Tegeltije daje ocjenu neispunjeno, te ćemo nastaviti pratiti proces uspostave nove izvršne vlasti na državnom nivou.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!