Neispunjeno

Koliko će radnici TTU-a čekati na uvezivanje radnog staža?

Još početkom novembra prošle godine premijer FBiH, Fadil Novalić obećao je radnicima tuzlanske Tvornice transportnih uređaja (TTU) kako će njihov problem neuvezanog radnog staža biti uskoro riješen, ali i da će ova firma biti reanimirana putem „restruktuiranog stečaja“, na šta radnici još uvijek čekaju.

Fadil-Novalić-1

Premijer je prilikom sastanka sa radnicima TTU-a obećao da će njih 150 početi da radi, kao i da će ova tvornica nastaviti raditi kao servis Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Banovići.

Dogovorili smo da idemo u reanimaciju TTU-a, tako što će raditi kao servis Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Banovići”.

Fadil Novalić, Oslobođenje, 09.11.2015.

Nakon sastanka, kako je tada prenio sarajevski dnevni list Oslobođenje, Novalić je tvrdio da će problem uvezivanja radnog staža radnika ove firme biti sistemski riješen, te najavio da Vlada FBiH sprema Zakon o sistemskom uvezivanju radnog staža za preduzeća koja imaju većinsko državno vlasništvo. Naveo je i da TTU ulazi u taj program, u kojem će svaki uposlenik imati pravo uvezivanja radnog staža kada ostvari uvjete za penziju.

Međutim, iako je na izvještajnom ročištu u Općinskom sudu u Tuzli, 20. februara ove godine, donesena odluka da će cijena tvornice u stečaju na prvoj prodaji iznositi 22 miliona KM, još uvijek nije realizovana njena prodaja Elektroprivredi i RMU Banovići. Također, radnici TTU-a čekaju na uvezivanje radnog staža posljednjih 14 godina.

Najavljeni Zakon o sistemskom uvezivanju radnog staža koji je trebao riješiti i problem radnika TTU-a još uvijek nije donesen. O njemu je premijer Novalić govorio gostujući prije dva dana u emisiji „Odgovorite ljudima“ na Federalnoj televiziji, te je kazao kako je Zakon iako je bio pripremljen još u novembru vraćen na ekonomsko-socijalno vijeće.

Zakon smo vratili nazad na Ekonomsko-socijalno vijeće, da zajedno sa sindikatom i poslodavcima definiramo novu osnovu povezivanja staža, da izostavimo ovo na šta nismo ciljali. I eventualno možda uvrstimo zdravstveni sektor koji realno moramo malo više računa voditi o njemu i da napravimo novu osnovu. (…) 27.04. imamo to socijalno-ekonomsko vijeće, samo je tema uvezivanje radnog staža. I već negdje u maju bi izbacili Zakon koji je prekomponovan od onog što smo mi mislili jer smo dobili loše podatke”.

(Fadil Novalić, FTV, 05.04.2016.)

Vlada FBiH, kako se vidi iz svega navedenog, još uvijek i pored datih obećanja nije riješila problem uvezivanja radnog staža radnika TTU-a, a kako sada stvari stoje do toga će proći još neko vrijeme. Također, i obećanje o prodaji ove tvornice Elektroprivredi i RMU Banovići ostalo je neispunjeno, tako da 150 radnika još uvijek čeka na početak proizvodnje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!