Nedosljedno

Kapidžić ipak ne ukida projekat subvencioniranja stambenog zbrinjavanja mladih

Da je “ukinut” projekat subvencioniranja mladih za rješavanje stambenog pitanja, javnost je saznala sredinom maja kada je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), Faruk Kapidžić na zastupničko pitanje kada će biti raspisan poziv, odgovorio kako “javni poziv neće biti raspisan u ovoj godini”. Nakon mjesec dana obrazlaganja svoje odluke, Kapidžić je inicijativu stranačke kolegice, da se javni poziv raspiše odmah, ocijenio odličnom.

Pitanje su postavIi Vibor Handžić i Vedran Jakupović tokom 25. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) koja je održana 18. maja 2020. godine, kada je ministar ocijenio da je projekat učinkovit samo “u smislu dobivanja glasova od ostalih”.

Javni poziv neće biti raspisan u ovoj godini i neće taj projekat nastaviti u tom smislu – 550 hiljada koje je bilo izdvojeno za tu stavku je zapravo prebačeno na stavku stambeni razvoj. Ove godine osmisilt će se novi novi način finansiranja stambenog razvoja, pitanja mladih iz prostog razloga što ovo što je do sad bilo ne smatram da je i dobro i unčikovito. Možda jeste samo u smislu dobivanja glasova od ostalih. Ovaj će fond biti razmatran u idućoj godini u smislu da se na drukčiji način subvencioniraju mladi odnosno, njihovo stambeno rješavanje.

Faruk Kapidžić, 18. maj 2020.

U danima koji su uslijedili, odluka je bila predmet pisanja mnogih medija. Tako je za TV kuću Al Jazeera Balkans, Kapidžić potvrdio da je riječ o lošem projektu, te da je iskorišten za skupljanje političkih poena.

Tako je, to je projekt Lukića i one stare SDA Vlade. Mene to ne zanima čiji je projekt – to ne valja! (…) Oni (prošla Vlada, op.a.) su potrošili pretpostavljeni budžet od prošle godine, ali i od ove godine. Dva miliona i 600.000 je godišnji budžet za subvencioniranje, da bi potom rebalansom prebacili dva miliona i ubacili još 200 ljudi. Zašto? Zato što im je Vlada padala, to su radili u decembru i ostalo 550.000 konvertibilnih maraka.

Faruk Kapidžić, 24. maj 2020.

Tom prilikom je i predstavio svoj koncept kako bi trebalo subvencionirati rješavanje stambenog pitanja za mlade.

Stanovi za pomoć mladima mogu biti samo od 45 do 50 kvadrata u tom segmentu – ne može od 60 ili 160 kvadrata kao što je bilo. Taj stan od 50 kvadrata sada košta najmanje 80.000 konvertibilnih maraka (40.000 eura), a sa fondovima radimo da to bude 50.000 maraka (25.000 eura) i to kroz kredit da ministarstvo pokrije kamate i da mladi čovjek može da kupi stan i da se bori za njega.

Faruk Kapidžić, 24. maj 2020.

Tokom gostovanja u jutarnjem programu BHRT-a 26. maja, Kapidžić je rekao da se ne ukida subvencioniranje već dotadašnji projekat, jer se ne subvencionira rješavanje stambenog pitanja mladih, nego već riješeno stambeno pitanje, imajući u vidu da je potreban notarski ugovor o kupovini stana da bi se moglo aplicirati.

Još jednom je govorio o ideji subvencioniranja manjih stanova, koja se nije našala u saopštenju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a koje je temeljeno na TV prilogu.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić jutros je za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine potvrdio da se projekt dodjele subvencija mladima za kupovinu stanova nastavlja, ali da će se naći drugi model za njegovu realizaciju.

Proteklih dana mediji su objavljivali kako je ministar Kapidžić kazao kako se od ove godine ukida subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih. On je u razgovoru za pomenutu televiziju to demantirao.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, 26. maj 2020.

Negativna reakcija na odluku ministra nije dolazila samo od javnosti, već i iz redova stranke kojoj Kapidžić pripada. Zastupnica Samra Ćosović-Hajdarević je u zastupničkom pitanju o razlozima ukidanja navela i da je mišljenja da bi “apsolutno ukidanje ovih subvencija bila pogrešna odluka, naročito u vremenu kad se borimo sa masovnim emigracijama iz naše države”.

Zastupnica Admela Hodžić iz kluba Žena SDA, podnijela je zastupničku inicijativu na 26. Radnoj sjednici Skupštine KS, u kojoj traži da se i 2020. godine realizuje dosadašnji projekat subvencioniranja. U obrazloženju inicijative između ostalog stoji:

Odluka o odustajanju od projekta je proizvoljna i neutemeljena jer nije rezultat istraživanja i adekvatne evaluacije uspješnosti projekta. Donositi ovakvu odluku bez adekvatne analize dosadašnjih efekata projekta nije korektan način.
(…)Iznos od 10.000,00 KM je za mladu osobu – kupca nekretnine, iznos kojim ne može kupiti nekretninu, ali može renovirati kupljeni stan, učiniti ga useljivim te tako omogućiti da se osamostali i zasnuje svoju vlastitu porodicu u svom domu. Molim nadležene da se odmah raspiše javni poziv za subvencioniranje stambenog rješavanja mladih KS u iznosu od 10.000,00 KM.

Admela Hodžić, 16. juni 2020.

Povodom ove incijative ministar Kapidžić se obratio Skupštini, ponovio i obrazložio sve razloge zbog kojeg smatra da projekat nije dobar i da javnost traži od njega da projekat bude nastavljen. Potcrtao je da ako projekat bude nastavljen, da on neće potpisati subvenciju od 10.000 KM nekome ko je platio stan 300 hiljada maraka. Ipak, na kraju izlaganja je ocijenio incijativu zastupnice Hodžić odličnom, te da će javni poziv po ovom projektu biti raspisan, ali “na drugim osnovama”.

Da sam tada dao detalje da će to (550.000 KM, op.a.) biti podijeljeno na sličan način, kao završetak projekta, a na drugim osnovama, otvorio bih mogućnost da u periodu od mjesec dva, tri ili pet mjeseci (…) neko mešetari i da ja budem prinuđen dati pare nekome kome ne treba. Zbog toga sam rekao da to neće bit’ (…) da se neće objavljivati ni jedan detalj prije nego budem ustanovio i pripremio javni poziv. Tako da sam ja inicijativu uvažene Admele shvatio kao odličnu inicijativu i u ovih proteklih sat vremena sam se angažovao i napravio sam javni poziv – biće na Vladi iduće sedmice i vjerovatno će biti jako brzo raspisan. To je javni poziv koji će biti objavljen i sa tim bi ovakav način završio. Ja sam duboko svjestan da je neko iz najbolje namjere očekivao da će iz već četverogodišnjeg programa očekivao da će se nastaviti, i kupio taj stan koji je neuslovan i treba mu tih deset hiljada. Ja sam onda rekao ovih 550 hiljada što sam zatekao će se završiti na taj način.

Faruk Kapidžić, 16. juni 2020.

Dakle, Kapidžić je 18. maja rekao da javni poziv neće biti raspisan u ovoj godini, te da će “fond biti razmatran u idućoj godini”, nakon čega je resorno ministarstvo demantovalo i medije i ministra, da bi na sjednici od 16. juna inicijativu Admele Hodžić ocijenio odličnom, te je, prema vlastitim riječima, za sat vremena napisao javni poziv koji će uskoro biti raspisan.

Zbog svega navedenog, stavove ministra Faruka Kapidžića Istinomjer ocjenjuje nedosljednim, uz napomenu da ćemo pratiti kada će biti raspisan javni poziv i na kakvim osnovama.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!