Kanton Sarajevo i dalje bez premijera

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije i novi mandatar Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je 21. januara da će Kantonalni odbor SDA u narednih sedam dana poslati konačan prijedlog za mandatara Vlade Kantona Sarajevo u skupštinsku proceduru . Također, najavio je da očekuje da će ukupan proces imenovanja završiti u prvoj trećini februara. Međutim, ne samo da proces imenovanja nije završen, nego ni samo ime mandatara još uvijek nije poznato.

Konačan prijedlog za mandatara ćemo poslati u skupštinsku proceduru u narednih sedam dana. Poslije toga, slijedi imenovanje Vlade KS-a. Očekujem da će se ukupan proces završiti u prvoj trećini februara. (Oslobođenje, 21.01.2015.)

Nakon sjednice Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, održane 23.01.2015. godine, Zvizdić je ponovio kako bi se početkom naredne sedmice moglo raspravljati o imenima za ovu funkciju te da bi ono moglo biti poznato početkom februara. Ipak, o imenima se nije raspravljalo ni početkom ni tokom naredne sedmice.

Kako su mediji prenijeli početkom februara (04.02.), kadrovska komisija je za Izvršni odbor KO SDA pripremila prijedlog po kojem je rangirala kandidate za mandatara Vlade KS, ali je i tada naznačeno kako Izvršni odbor još uvijek nije zasjedao. Iz KO SDA opet je najavljeno kako će ime kandidata biti poznato u narednim danima. Prema tim informacijama, među ostalim, na listi kadrovske komisije našao se Jasmin Bućo, izvršni direktor za projektovanje i građenje u JP Autoceste.

Bez obzira što su iz SDA više puta najavili skoro okončanje procesa imenovanja mandatara i Vlade KS, vijesti o održavanju sjednice Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo na kojem bi se trebao utvrditi prijedlog mandatara nove Vlade KS nisu dostupne, a javnost još uvijek ostaje uskraćena za te podatke.

Prema navedenom, možemo zaključiti da je obećanje Denisa Zvizdića o imenovanu mandatara Vlade KS u prvoj trećini februara neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

 

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...