Analize

Kako stoje gradovi “regiona” u kontekstu bezbjednosti

Istinomjer je provjerio tvrdnje člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o Banja Luci kao glavnom i najsigurnijem gradu u “regionu”.

Foto: RTRS

Gostujući u emisiji “Specijal” na RTRS-u, 5. februara 2021. godine, Milorad Dodik je, između ostalog, dao i svoj osvrt na stanje sigurnosti u Banja Luci i pritom iznio dvije tvrdnje.

Govoreći o Banja Luci i stanju sigurnosti u ovom gradu, Dodik je istakao da Banja Luka nije samo urbano sređen grad, nego i “jedan od najbezbednijih regionalnih gradova”, te nakon te tvrdnje otišao i korak dalje dodavši:

Ovo je najbezbedniji glavni grad u regionu. Najbezbedniji.

Milorad Dodik, 5. 2. 2021.

Kako Milorad Dodik nije precizirao na koje zemlje misli kada je iznio svoju tvrdnju o Banja Luci kao najsigurnijem gradu u regiji, Istinomjer je svojom analizom osim zemalja Zapadnog Balkana, što je pojam koji obuhvata Albaniju i države koje su bile u sastavu bivše Jugoslavije sa izuzetkom država članica Evropske unije – Hrvatske i Slovenije, obuhvatio i ove dvije države s obzirom na činjenicu da ih građani često smatraju svojim regionom, kako zbog geografske blizine tako i zbog veza iz prošlosti ali i sadašnjosti, s obzirom da su ove zemlje do početka devedesetih bile u sastavu jedne države – SFRJ Jugoslavije.

Tvrdnjom da je Banja Luka “glavni grad” Istinomjer se bavio i ranije u analizi “Glavni grad RS nije Banjaluka, iako često čujemo drugačije”. Iako je Banja Luka administrativno i ekonomsko sjedište Republike Srpske, ona nije glavni grad niti entiteta Republika Srpska niti države Bosne i Hercegovine. Naime, u Ustavu Republike Srpske, u članu 9. navodi se da je glavni grad RS-a Sarajevo koji je ujedno i glavni grad Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, ovo nije prvi put da je Milorad Dodik u javnosti iznosio slične tvrdnje.

Kada je u pitanju tvrdnja da je Banja Luka najsigurniji grad u regiji, konsultovali smo zvaničnu stranicu CEOWORLD magazina gdje je moguće utvrditi listu najsigurnijih svjetskih gradova za 2019. godinu. Ovom listom nisu obuhvaćeni samo glavni gradovi država, pa su se na listi našli hrvatski gradovi Rijeka, Split kao i glavni grad Zagreb, glavni grad Slovenije Ljubljana, glavni grad Srbije Beograd te Novi Sad, glavni grad Sjeverne Makedonije Skopje, dok su, kada je u pitanju BiH, na listi Sarajevo i Banja Luka. Prema ovoj listi najsigurniji od pomenutih gradova je Rijeka, koja je zauzela 12. mjesto sa sa rezultatom 80.96, zatim Zagreb na 20. mjestu sa 78.61 poena, dok je na 25. mjestu Ljubljana sa 78.02 poena, te Split na 87. mjestu sa 68.33 poena. Banja Luka zauzima 104. mjesto sa 65.39 poena, nakon čega slijedi Beograd na 126. mjestu sa 63 poena, Tirana na 145. mjestu sa 59.52 poena, te Novi Sad na 186. mjestu sa 55.88 poena. Skopje je na 195. mjestu sa 54.73 poena, dok je Sarajevo na 229. mjestu sa 49.15 poena. Na ovoj listi nije moguće pronaći gradove iz Crne Gore.

Pomenute navode Istinomjer je provjerio i u bazi podataka o troškovima i kvalitetu života koja sadrži informacije koje uključuju indikatore stanovanja, uočene stope kriminala, kvalitet zdravstvene zaštite i sl. – Numbeo, a rezultati su slični podacima prikazanim na listi CEOWORLD-a.

Prema podacima kojima Numbeo raspolaže, indeks kriminala u Banja Luci iznosi 33.15, a index sigurnosti 66.85. Ukoliko se ovaj podatak poredi samo sa glavnim gradovima država bivše SFRJ može se uočiti da Banja Luka u tom kontesktu nije najsigurniji grad u regiji. Od Banje Luke su tako sigurniji glavni grad Hrvatske Zagreb sa indeksom kriminala od 22.16 i indeksom sigurnosti od 77.84, te glavni grad Slovenije Ljubljana sa 21.41 (indeks kriminala) i 78.59 (indeks sigurnosti). Pored toga, indeks kriminala u Tirani je neznatno viši u odnosu na Banja Luku te iznosi 38.71, dok je indeks sigurnosti 61.29. U poređenju sa Sarajevom, Banja Luka ima nešto bolji rezultat s obzirom na činjenicu da indeks kriminala u Sarajevu iznosi 46.67, dok je indeks sigurnosti 53.33. Podsjećamo, indeks kriminala je procjena ukupnog nivoa kriminala u određenom gradu ili državi, te će se smatrati da je nivo kriminala nizak ako grad/država ima niži indeks kriminala, dok je indeks sigurnosti suprotan indeksu kriminala što znači da ako grad ima visok indeks sigurnosti, smatra se vrlo sigurnim.

Pored navedenog, Istinomjer je izvršio i uvid u izvještaje američkog Savjetodavnog vijeća za inozemstvo (Overseas Security Advisory Council – OSAC), koje djeluje pri State Departmentu, o stanju kriminaliteta i sigurnosti u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Sloveniji. Izvještaji se odnose na 2020. godinu, a radi se o godišnjem izvještaju izrađenom u saradnji sa Regionalnim uredom za sigurnost pri američkoj ambasadi u Sarajevu.

“Američko Ministarstvo vanjskih poslova procijenilo je Sarajevo, Banja Luku, Mostar, Beograd kao lokacije s visokom prijetnjom zbog zločina usmjerenog na ili koji pogađa službene interese američke vlade”, navodi se u pomenutim izvještajima. Zagreb, Ljubljana i Podgorica ocijenjeni su kao lokacije sa niskom stopom rizika, a Skopje i Tirana srednjom stopom rizika, za zločin usmjeren na ili koji pogađa službene interese američke vlade, te se navodi da je Zagreb siguran grad prema američkim i europskim standardima, a putovanje cijelom Slovenijom je “sigurno i nema područja koja bi se trebala izbjegavati”.

Šta god neko smatrao pod regijom ili regionom, bilo da su to države bivše Jugoslavije ili ono što se danas naziva Zapadnim Balkanom, činjenice govore u prilog tome da je sigurnost u svim gradovima na niskom nivou. Razloga zašto je to tako ima dosta, a ono što građani, kako Banja Luke tako i drugih gradova očekuju, je da nadležne institucije i organi čine više u pravcu kvaliteta življenja kada se radi o njegovom sigurnosnom aspektu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!