Neistina

Kako je Tegeltija uporedio stanje sa pandemijom u BiH i Srbiji

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija umanjio je broj dnevno potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u BiH.

U intervjuu koji je dao za Večernji list, Tegeltija je, komentarišuči činjenicu da je Srbija među vodećim zemljama po broju vakcinisanog stanovništva, u taj kontekst stavio podatke o broju zaraženih osoba u BiH, upoređujući ih sa stanjem u Srbiji po tom pitanju:

Srbija je vakcinisala više od pola miliona stanovnika, a ima 2.000 oboljelih, a Bosna i Hercegovina danas tek nekih stotinjak oboljelih od kovida.

Zoran Tegeltija, 18. 2. 2021.

Uvidom u zvanične podatke, Istinomjer je utvrdio da je u posljednjih deset dana dnevni broj potvrđenih slučajeva infekcije Covid-19 u Bosni i Hercegovini varirao je od 274 do 737 (zbirno dani vikenda). Istovremeno, u Srbiji se ta brojka kretala od 1.810 do 4.339 (zbirno dani vikenda) potvrđenih slučajeva zaraze.

Tako, u periodu od deset minulih dana prosjek dnevno potvrđenih slučajeva u BiH je 309, dok je u Srbiji to nešto manje od 2.000.

Izvori podataka: covid-19.rs; Ministarstvo civilnih poslova BiH

Međutim, a kako se vidi iz tabele, dnevni prosjek testiranih osoba u Srbiji je skoro pet puta veći nego u BiH (10.769.9 : 2.415,7), što se mora uzeti u obzir prilikom bilo kakvog relevantnog poređenja stanja u ove dvije zemlje po pitanju broja oboljelih na dnevnoj bazi.

Imajući u vidu da je u BiH u posljednjih deset dana svakodnevno bilo znantno više od “stotinjak” zaraženih, predmetnu tvrdnju Zorana Tegeltije ocjenjujemo kao neistinu.

Podsjećamo, u Srbiji je vakcinisano pola miliona stanovnika, dok u BiH građani još uvijek čekaju da prve vakcine za masovno vakcinisanje budu dostupne.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!