Istina

Poskupljenje gasa u Federaciji BiH odnosi se i na dijelove Republike Srpske

Članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica gostovali su u emisiji “Dobro jutro, Tanjug” 15.7.2022. godine, gdje su govorili o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: N1

Govoreći o poskupljenju prirodnog gasa, Mazalica je kazao da misli da se to odnosi samo na Federaciju BiH, što je Pandurević odmah demantovala.

Što se tiče cijena gasa, nije tačno da su to cijene koje se odnose samo na Federaciju. Ja živim u Istočnom Sarajevu. Međutim, moj snabdjevač gasom je Sarajevogas iz federalnog Sarajeva. Svaki put kad Vlada Federacije poveća cijenu, mi to plaćamo. Ja dobijem ovdje od lokalnog preduzeća u Istočnom Sarajevu obavještenje da je Vlada Federacije povećala cijenu gasa i, shodno tom, i mi plaćamo povećanu cijenu gasa.

Aleksandra Pandurević, 15.7.2022.

Distribuciju gasa u Istočnom Sarajevu vrši preduzeće Sarajevo-gas a.d. koje se snabdijeva putem distributivne mreže preduzeća KJKP Sarajevogas.

Poskupljenje gasa u ovom dijelu Republike Srpske pratilo je poskupljenja ovog energenta koja su se dešavala u Kantonu Sarajevo, s tim da je poskupljenje koje je stupilo na snagu 1. novembra 2021. godine u potpunosti subvencionirano za domaćinstva u Kantonu Sarajevo do kraja godine, dok je cijena gasa za potrošače u Istočnom Sarajevu povećana od 1. decembra 2021. godine.

Mjesec kasnije, 1. januara 2022. godine, gas je u Istočnom Sarajevu ponovo poskupio nakon Odluke Vlade Federacije BiH o davanju saglasnosti na novu cijenu gasa. Treće poskupljenje desilo se nakon što je Vlada FBiH 14. aprila donijela novu odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa. Ovo je poskupljenje u oba entiteta stupilo na snagu 1. aprila 2022. godine.

Iako na zvaničnoj web stranici preduzeća Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo još uvijek nema informacija da će gas u ovom gradu poskupjeti, iz KJKP Sarajevogas za Istinomjer su potvrdili da će cijena gasa za Istočno Sarajevo također biti povećana.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 14.7.2022.godine donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa, koja iznosi 998 KM za hiljadu standardnih metara kubnih prirodnog gasa, tj.0,998 KM/sm 3. Odluka se primjenjuje od 1.7.2022.godine. U skladu sa navedenim, povećana je i cijena gasa za tarifnu kategoriju Poseban kupac (“Sarajevogas-gas” a.d. Istočno Sarajevo).

KJKP Sarajevogas, 15.7.2022.

S obzirom na činjenicu da se poskupljenje gasa u Federaciji BiH reflektuje i na Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, predmetnu tvrdnju Aleksandre Pandurević ocjenjujemo kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!