Neispunjeno

Još uvijek nije održan sastanak sa resornim ministrom Vlade Srbije po pitanju izvoza rebrastog čelika

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, nakon sastanka sa delegacijom kompanije ArcelorMittal Zenica, te predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, održanog 27. 7. 2020. godine u Sarajevu, nije krio svoj optimizam kada je u pitanju izvoz rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Republiku Srbiju.

Foto: N1 info

Govoreći tom prilikom o potrebi zaštite domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije, ministar Košarac podsjetio je da je povod sastanka bila odluka o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, koju je Republika Srbija donijela krajem juna 2020. godine, a sve u skladu sa pravilnikom Svjetske trgovinske organizacije.

Izražavajući, kako je rekao, “razumijevanje zbog ovakve odluke Republike Srbije u nastojanju da zaštiti sopstvenu proizvodnju, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu čelika”, Košarac je tom prilikom izjavio:

Zatražio sam od predstavnika zeničkog ‘ArcelorMittala’ i Vanjskotrgovinske komore BiH da se uključe u istražni postupak kako bi se prikupili podaci, te preduzeli odgovarajući koraci u dokazivanju činjenice da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju.

Staša Košarac, 27. 7. 2020.

Najavljujući da će “uputiti dopis Ministarstvu trgovine Republike Srbije, u kojem će zatražiti službeni stav u vezi sa mogućnošću iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina”, Košarac je, pored ostalog, dodao:

Uvažavajući dobre vanjskotrgovinske odnose sa Srbijom, uvjeren sam da ćemo naći način da omogućimo nesmetan nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju.

Staša Košarac, 27. 7. 2020.

Istinomjer je 24. 9. 2020. godine poslao upit Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sa molbom da nam se proslijede informacije o eventualnim najnovijim aktivnostima preduzetim u pravcu omogućavanja nastavka nesmetanog izvoza rebrastog čelika u šipkama iz BiH u Republiku Srbiju.

U odgovoru koji je 6. 10. 2020. godine na našu adresu dostavila savjetnica za medije ovog ministarstva Nevena Ćosić, nakon podsjećanja na genezu problema, navedene su i posljednje aktivnosti koje je resorno ministarstvo preduzelo na njegovom rješavanju, te, pored ostalog, najavljeno i “održavanje bilateralnog sastanak u Sarajevu ili u Beogradu, kako bi se razgovaralo o mogućnostima iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju”:

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je putem CEFTA kontakt tačke za BiH obavijestilo CEFTA kontakt tačku za Srbiju da bi uvođenje carinskih ili necarinskih barijera predstavljalo kršenje CETFA pravila. Osim toga, ministar Košarac je uputio dopis potpredsjedniku Vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a povodom Odluke o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika. U pismu je, između ostalog, predloženo da se CEFTA Strane, a time i BiH, izuzmu iz Odluke, te održavanje bilateralnog sastanak u Sarajevu ili u Beogradu, kako bi se razgovaralo o mogućnostima iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina. Predmetno pitanje biće jedna od tema sastanka ministra Košarca sa nadležnim ministrom u Srbiji, a koji će uslijediti nakon formiranja novog saziva Vlade Republike Srbije.

Nevena Ćosić, 6. 10. 2020.

Aktuelna Vlada Republike Srbije imenovana je 28. 10. 2020. godine. Iako je od tada prošlo skoro četiri mjeseca, bilateralni sastanak ministra Košarca sa nadležnim ministrom u aktuelnoj Vladi Republike Srbije, povodom iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju, nije održan.

Na novi upit Istinomjera upućen 12. 1. 2021. godine o eventualnim daljnjim koracima koje je u vezi omogućavanja nesmetanog nastavka izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju u međuvremenu poduzelo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iz kabineta ministra Košarca do dana objavljivanja ovoga teksta nije stigao odgovor.

S obzirom na to da najavljeni bilateralni sastanak nije održan, Istinomjer s tim u vezi obećanje Staše Košarca ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!