Neispunjeno

Još uvijek nema zakona kojim bi se kriminalizovala kleveta u Republici Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) u oktobru 2022. godine najavio je skoro donošenje novih i izmjene postojećih zakona kojim bi se, između ostalog, regulisalo sprečavanje širenja lažnih vijesti i govora mržnje, ali i vratila kleveta u Krivični zakon Republike Srpske (RS).

Izvor: Twitter/@MiloradDodik

Dodik je na konstituišućoj sjednici Narodne skupštine RS 15.11.2022. godine naglasio da će se izmjene Krivičnog zakona RS kojim bi se kriminalizovala kleveta donijeti do kraja te godine:

Zakoni o lažima i klevetama donose se da se popravi atmosfera u kojoj se nalazimo. Donijet će se i sve ostalo što bude trebalo. Ovi zakoni biće rigorozni. Nije problem da govorite istinu i svakome treba omogućiti da govori istinu, ali ova količina laži, podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru totalno je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva i to je na kraju nešto što je došlo sa strane. Ali na toj strani tamo imaju zakoni koji to zabranjuju, a nama nisu dali prije nekoliko godina da to uvedemo, ove godine ćemo to uraditi, veoma brzo ćemo to uraditi, neka se buni ko god hoće.

Milorad Dodik, 15.11.2022.

Ipak, na konferenciji za medije krajem prošle godine Dodik je najavio donošenje navedenih zakonskih rješenja s kašnjenjem od “30-40 dana”:

Kasnit ćemo jedno 30-40 dana, ali okej, imajući u vidu da je kasnila neka situacija. Zakon o tome ćemo sigurno donijeti, on se već radi u određenim strukturama.

Milorad Dodik, 28.12.2022.

Uprkos Dodikovim najavama, Vlada Republike Srpske, sudeći po izvještajima sa sjednica ovog tijela, do danas nije razmatrala izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske.

Da zakonske mjere o kriminalizaciji klevete još uvijek nisu spremne za usvajanje, potvrdio je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić 14.2.2023. godine, kada je na sastanku s predstavnicima nevladinih organizacija sagovornike informisao “da takav zakon ne postoji u skupštinskoj proceduri te kada takav zakon bude ušao u proceduru, javnost će biti obaviještena”.

Istinomjer je već u tekstu “Da li najavljena zakonska rješenja u RS mogu ugroziti slobodu govora?” analizirao opravdanost donošenja izmjena Krivičnog zakona RS u smjeru kriminalizacije klevete u kontekstu mogućeg ograničenja ili reduciranja ljudskih prava ukoliko bi takvi zakoni stupili na snagu.

U međuvremenu je osam organizacija civilnog društva sa sjedištem u Banjaluci potpisalo deklaraciju “Zajedno protiv ograničavanja prava i sloboda” kojom su iskazali protivljenje i osudu najava donošenja seta zakona u RS “kojima bi se ozbiljno ugrozilo pravo na slobodu izražavanja i doveo u pitanje slobodan rad nezavisnih medija, udruženja, aktivista i aktivistkinja u RS”.

Budući da, suprotno najavi Milorada Dodika 28.12.2022. godine, izmjene Krivičnog zakona RS nisu donesene u roku “30-40 dana”, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!