Neispunjeno

Još se čeka na odluku o zabrani loženja uglja u Zenici

Početkom 2019. godine gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je najavio skoro donošenje odluke o zabrani loženja uglja u tom gradu.

Veoma brzo će se donijeti odluka o zabrani loženja uglja, prvo za privredne subjekte, a zatim i za privatna ložišta.”

Fuad Kasumović, 09.01.2019.

O ovom problem Kasumović je govorio i na konferenciji pod nazivom “Dani primjene prirodnog gasa” koja je održana u Zenici krajem novembra 2019. godine, te je tom prilikom istakao kako je za donošenje navedene odluke potrebno osigurati alternativu.

Naredne godine Zenica će dobiti novi sistem zagrijavanja, koji će biti ekološki prihvatljiv. Također, moja želja kao Gradonačelnika je da se dok sam na ovoj dužnosti donese odluka o zabrani loženja uglja u Zenici, prvo za privredne subjekte, a zatim i za kućna ložišta. Isto tako, da bi proveli tu odluku moramo građanima osigurati alternativu. Ta alternativa je prirodni gas i u Zenici su već počeli radovi na izgradnji gasne mreže.

Fuad Kasumović, 21.11.2019.

Prema onome što se može vidjeti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Zenice, Odluka o zabrani loženja uglja nije donesena do kraja 2019. godine te će Istinomjer stoga i obećanje gradonačelnika Fuada Kasumovića ocijeniti kao neispunjeno. Svakako ćemo pratiti da li će ova odluka biti donesena u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!