Analize

Još nema dogovora o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 7. novembra ove godine utvrdila je set zakona koji se odnose na povećanje plata u javnom sektoru u rasponu od “5 do 20 odsto”. Također, iz Vlade RS je u više navrata potvrđeno da je u narednoj godini moguće i povećanje prosječne plate u ovom entitetu na 1.000 KM. Međutim, kada je u pitanju najniža plata, članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nisu postigli dogovor vezano za povećanje u 2020. godini.

“Unija udruženja poslodavaca RS nije prihvatila zahtjev Saveza sindikata RS da najniža plaća od 1. januara naredne godine bude 550 KM, a da u drugom kvartalu naredne godine poraste na 600 KM”, saopćeno je iz Sindikata.

Naime, Udruženje poslodavaca izrazilo je svoje negodovanje kada je upitanju ponuđeni iznos povećanja najniže plate u odnosu na najavljena povećanja plata zaposlenima u javnom sektoru.

“Naravno da imamo razloga da budemo protiv povećanja plata budžetskim korisnicima. Takva odluka znači smanjenje prostora za rasterećenje privrede i ponovno stvaranje javnog sektora kao poželjnog poslodavca zbog visine plate”, poručili su.

Ranije je premijer Vlade Republike Srpske, Radovan Višković najavio da će “od početka naredne godine” biti povećane plate zaposlenima u javnom sektoru u rasponu od “5 do 20 odsto”. Vlada RS na sjednici održanoj 7. novembra ove godine utvrdila je set zakona koji se odnose na povećanje plata.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u navedenim oblastima i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20%; platni koeficijenti od 5,50-10,90 za 10%; platni koeficijenti od 11,15 do 19,05 za 7% i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za 5%. Na taj način najniže plate procentualno će se uvećati za 20%, a one najviše za 5%. Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Vlada RS, Saopćenje, 07.11.2019.

Povodom negodovanja poslodavaca u vezi najavljenog povećanja plata koje se isplaćuju iz budžeta RS, premijer Radovan Višković je izjavio “da ne vidi razlog zbog kojeg bi neko iz realnog sektora bio protiv rasta plata i u javnoj upravi”, te da se “radnici u javnoj upravi nisu bunili kada su rasle plate u realnom sektoru”.

U Vladi su nas uvjeravali da ne mogu da smanje poreze i doprinose na plate. Mi smo im izašli u susret i prihvatili kao privremeno riješenje Zakon o podsticajima koji podrazumijeva vraćanje dijela poreza i doprinosa na iznos koliko privreda poveća plate. Međutim, onda je uslijedio ovaj prijedlog za povećanje plata koji nije dogovoren sa nama.

Saša Trivić, član Unije udruženja poslodavaca RS,16.10.2019.

Krajem septembra ove godine član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ponovio je obećanje o povećanju prosječne plate u Republici Srpskoj. Inače, prema jednom od ranijih Dodikovih obećanja prosječna plata u RS trebala je do polovine ove godine godine iznositi “500 evra”. O ovom neispunjenom obećanju Istinomjer je takođe ranije pisao.

Ljekari će imati oko 200 KM veću platu. Od Nove godine povećat ćemo plate zaposlenima u obrazovanju, a biće povećanja i oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plate povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva posto. Neke plate, koje su bile 400 KM, bit će 600 KM.

Milorad Dodik, 30.09.2019.

Podsjećamo, početkom aprila ove godine premijer Radovan Višković rekao je da se RS brže kreće “ka prosječnoj plati od 1.000 KM, te da “povećanje plata utiče i na rješavanje demografskih problema”, a predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će do kraja ove godine “doći do povećanja prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM i najniže na 500 KM”.

Dakle, Ekonomsko socijalni savjet Republike Srpske, na nedavno održanoj sjednici nije postigao dogovor o visini najniže plate u ovom bh. entitetu za 2020. godinu, a kada je upitanju povećanje prosječne plate u RS već smo svjedočili neispunjenim obećanjima.

Shodno svemu navedenom, može se naslutiti da je od svega obećanog jedino izvjesno da će u 2020. godini početi da se primjenjuje odluka koja se odnosi na povećanje plata u javnom sektoru, obzirom da je predviđeno da nedavano usvojeni set zakona počne sa primjenom od 1. januara 2020. godine.

Pregovori o najnižoj plati u RS, koja trenutno iznosi 450 KM, kako je najavljeno, bit će nastavljeni u narednim sedmicama a Istinomer će i dalje pratiti obećanja koja se odnose na povećanja prosječne i najniže plaće u RS kao i najavljena povećanja zaposlenima u javnom sektoru RS.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!