Usvojen set zakona kojima se povećavaju plate zaposlenima u RS

Premijer Vlade Republike Srpske (RS), Radovan Višković najavio je da će “od početka naredne godine” biti povećane plate radnicima u javnom sektoru u rasponu od “5 do 20 odsto”.

Prema mišljenju premijera Viškovića predloženi set zakona je “od izuzetnog značaja jer se tako nešto nije desilo nekoliko godina”, a u pitanju je povećanje za zaposlene u oblastima kao što su “javna uprava, policija, sudstvo, obrazovanje i kultura” i dr.

Određena su četiri razreda za povećanje plaće pri čemu će najniže plaće biti povećane za 20 odsto, oni sa srednjim plaćama dobiće 10 odsto više, a radnici sa najvišim plaćama dobiće povećanje od pet odsto (…) Svi zaposleni u javnom sektoru sa ovim povećanjem dobiće skoro približan ili identičan finansijski efekat.

Radovan Višković, 07.11.2019.

S tim u vezi, Vlada RS, na sjednici održanoj 7. novembra ove godine utvrdila je pomenuti set zakona koji se odnosi na povećanje plata.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u navedenim oblastima i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20%; platni koeficijenti od 5,50-10,90 za 10%; platni koeficijenti od 11,15 do 19,05 za 7% i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za 5%. Na taj način najniže plate procentualno će se uvećati za 20%, a one najviše za 5%. Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Vlada RS, Saopćenje, 07.11.2019.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na 8. redovnoj sjednici, održanoj 28. novembra ove godine “usvojila set zakona kojima se povećavaju plate zaposlenima u organima javne uprave”.

Usvojeni su sljedeći zakoni koji se odnose na plate: Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske – po hitnom postupku i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske – po hitnom postupku.

NSRS, Saopćenje, 28.11.2019.

Shodno navedenom, Istinomjer obećanju premijera RS, Radovana Viskovića da će od Nove godine biti povećane plate zaposlenima u javnom sektor daje ocjenu radi se na tome, te ćemo i dalje pratiti da li će u 2020. godini doći do najavljenog povećanja u skladu sa nedavno usvojenim zakonima.

 

(Istinomjer.ba)

Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta,...

Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH...Okončana obnova dječjih igrališta

Krajem marta 2019. godine, na zvaničnoj internet stranici Opštine Novi Grad Sarajevo između ostalog je najavljena i rekonstrukcija dječijih igrališta u ulici Olimpijska na Mojmilu i Ali-bega Firdusa...