Radi se na tome

Usvojen set zakona kojima se povećavaju plate zaposlenima u RS

Premijer Vlade Republike Srpske (RS), Radovan Višković najavio je da će “od početka naredne godine” biti povećane plate radnicima u javnom sektoru u rasponu od “5 do 20 odsto”.

Prema mišljenju premijera Viškovića predloženi set zakona je “od izuzetnog značaja jer se tako nešto nije desilo nekoliko godina”, a u pitanju je povećanje za zaposlene u oblastima kao što su “javna uprava, policija, sudstvo, obrazovanje i kultura” i dr.

Određena su četiri razreda za povećanje plaće pri čemu će najniže plaće biti povećane za 20 odsto, oni sa srednjim plaćama dobiće 10 odsto više, a radnici sa najvišim plaćama dobiće povećanje od pet odsto (…) Svi zaposleni u javnom sektoru sa ovim povećanjem dobiće skoro približan ili identičan finansijski efekat.

Radovan Višković, 07.11.2019.

S tim u vezi, Vlada RS, na sjednici održanoj 7. novembra ove godine utvrdila je pomenuti set zakona koji se odnosi na povećanje plata.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u navedenim oblastima i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20%; platni koeficijenti od 5,50-10,90 za 10%; platni koeficijenti od 11,15 do 19,05 za 7% i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za 5%. Na taj način najniže plate procentualno će se uvećati za 20%, a one najviše za 5%. Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Vlada RS, Saopćenje, 07.11.2019.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na 8. redovnoj sjednici, održanoj 28. novembra ove godine “usvojila set zakona kojima se povećavaju plate zaposlenima u organima javne uprave”.

Usvojeni su sljedeći zakoni koji se odnose na plate: Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske – po hitnom postupku i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske – po hitnom postupku.

NSRS, Saopćenje, 28.11.2019.

Shodno navedenom, Istinomjer obećanju premijera RS, Radovana Viskovića da će od Nove godine biti povećane plate zaposlenima u javnom sektor daje ocjenu radi se na tome, te ćemo i dalje pratiti da li će u 2020. godini doći do najavljenog povećanja u skladu sa nedavno usvojenim zakonima.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!