Najave

Još jedno obećanje o okončanju radova na ASU

Zgrada Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu gradi se već više od jedne decenije, a nakon brojnih neispunjenih obećanja o okončanju radova i konačnom useljenju studenata, ovih dana uslijedilo je i najnovije obećanje prema kojem bi radovi trebali biti okončani do kraja ove godine, kako bi studenti mogli useliti u zgradu Akademije početkom 2022. godine.

FOTO: Oslobođenje
FOTO: Oslobođenje

Iako je početak radova na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu svečano obilježen dva puta, prvi put u augustu 2009. godine, te u julu 2010. godine, kada su radovi zaista i započeli, nedostatak sredstava za planirane radove, kao i mnogobrojne administrativne prepreke, našli su se na putu izgradnje ove zgrade, čija je vrijednost procijenjena na oko deset miliona KM.

Ipak, već 2011. godine radovi su bili obustavljeni, dok je 2012. godine javnost obaviještena da su “urađena tri sprata ispod zemlje i skoro tri sprata iznad zemlje”.

Tokom 2013. i 2014. godine mogla su se čuti obećanja o okončanju radova tokom 2015. godine, no i ovog puta radovi nisu nastavljeni kako je planirano, a izvođač radova za treću fazu uveden je u posao tek krajem decembra 2016. godine, te su se tokom 2017. godine izvodili radovi na tri fasade ovog objekta, dok su iz Zavoda za izgradnju KS-a tada istakli da “za četvrtu stranu trenutno nema raspoloživih sredstava”.

I Vlada KS-a na čelu sa Edinom Fortom je početkom 2019. godine najavila da bi ovaj objekat trebao biti u funkciji do kraja te godine, do čega ipak nije došlo, iako su tokom 2019. godine zabilježene aktivnosti na radovima na fasadi ove zgrade, o čemu je Istinomjer pisao.

Istinomjer se ovom temom detaljnije bavio 2020. godine u analizi “Zgrada ASU gradi se već deceniju, a kraj se još ne nazire”.

Početkom maja 2021. godine uslijedilo je najnovije obećanje, kada je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović u razgovoru za Oslobođenje izjavila da bi useljenje u novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti trebalo da se desi početkom naredne godine, s obzirom na činjenicu da se završetak radova očekuje do kraja ove godine.

Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti već godinama je usporena zbog nedostatka novčanih sredstava i brojnih administrativnih prepreka, a kako bi se osigurao završetak građevinskih radova do kraja ove godine, Oslobođenje prenosi da je u budžetu Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS-a za 2021. godinu planirano novo kreditno zaduženje od 3,5 miliona KM.

Prema informacijama koje su nam dostavili izvođači, taj iznos je dostatan za sve građevinske radove. U komunikaciji sa upravom ASU dogovoreno je da oni od opreme iskoriste ono što imaju trenutno u početku, tako da se mi nadamo i useljenju u zgradu početkom naredne godine.

Melika Husić-Mehmedović, 7. 5. 2021.

Svakako treba spomenuti i da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo u svom izvještaju Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021 – 2022. godinu, povodom 100 dana rada Vlade, navela koje su aktivnosti poduzete u cilju ispunjenja spomenutog obećanja te se navodi i da je završetak građevinskih radova planiran do kraja 2021. godine.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo
Izvor: Vlada Kantona Sarajevo

Istinomjer će pratiti da li će radovi na novoj zgradi Akademije scenskih umjetnosti biti okončani do kraja 2021. godine, odnosno da li će već početkom naredne, 2022. godine, biti stvoreni uslovi da studenti i osoblje ASU-a usele u ovu dugoočekivanu zgradu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!