Neispunjeno

Još jedno neispunjeno obećanje o okončanju radova na ASU do kraja godine

Zgrada Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu gradi se već više od jedne decenije, a prema najnovijem obećanju, okončanje radova trebalo je uslijediti krajem 2021. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako je početak radova na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu svečano obilježen dva puta, prvi put u augustu 2009. godine, te u julu 2010. godine, kada su radovi zaista i započeli, nedostatak sredstava za planirane radove, kao i mnogobrojne administrativne prepreke, našli su se na putu izgradnje ove zgrade, čija je vrijednost procijenjena na oko deset miliona KM.

U 2013. i 2014. godini mogla su se čuti obećanja o okončanju radova tokom 2015. godine, no i ovog puta, radovi nisu nastavljeni kako je planirano, a izvođač radova za treću fazu uveden je u posao tek krajem decembra 2016. godine. Tokom 2017. godine izvodili su se radovi na tri fasade ovog objekta, dok su iz Zavoda za izgradnju KS tada istakli da “za četvrtu stranu trenutno nema raspoloživih sredstava”.

I Vlada Kantona Sarajevo (KS), na čelu s Edinom Fortom, početkom 2019. godine najavila je da bi ovaj objekat trebao biti u funkciji do kraja te godine, do čega ipak nije došlo, iako su tokom 2019. godine zabilježene aktivnosti na radovima na fasadi ove zgrade, o čemu je Istinomjer pisao.

Istinomjer se ovom temom detaljnije bavio 2020. godine, u analizi “Zgrada ASU gradi se već deceniju, a kraj se još ne nazire”.

Početkom maja 2021. godine uslijedilo je najnovije obećanje iz Vlade KS, kada je tadašnja ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović u razgovoru za Oslobođenje izjavila da bi useljenje u novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti trebalo da se desi početkom naredne godine, s obzirom na činjenicu da se završetak radova očekuje do kraja ove godine.

U budžetu Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo za 2021. godinu planirano je novo kreditno zaduženje od 3,5 miliona KM.

Prema informacijama koje su nam dostavili izvođači, taj iznos je dostatan za sve građevinske radove. U komunikaciji sa upravom ASU dogovoreno je da oni od opreme iskoriste ono što imaju trenutno u početku, tako da se mi nadamo i useljenju u zgradu početkom naredne godine.

Melika Husić-Mehmedović, 7.5.2021.

Svakako treba napomenuti da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo u svom izvještaju Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021 – 2022. godinu, povodom 100 dana rada Vlade, navela koje su aktivnosti poduzete u cilju ispunjenja spomenutog obećanja te se navodi i da je završetak građevinskih radova planiran do kraja 2021. godine.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo
Izvor: Vlada Kantona Sarajevo

Kako se do kraja godine nisu pojavile informacije o toku radova na ovom objektu, Istinomjer je kontaktirao nadležno ministarstvo, čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

Nažalost useljenje u objekat Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu se neće desiti u toku 2021. godine. Na osnovu podataka koje sam dobio od nadzora koji radi Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo desili su se nepredviđeni radovi koji su produžili rok izgradnje, pored tih problema javlja se i problem nabavke reprometerijale koji je otežan uslijed pandemije. U svemu tome moramo navesti i problem električnih insltalacija jer kad se projekat pravio tad je bila aktuelna određena tehnologija, koja se promijenila u zadnjih 5 godina sukladno tome mora se i mijenjati instalacija, tj. prilagoditi novim potrebama odnosno novim tehnologijama, i sve to nažalost produžava završetak radova.

Odgovor na medijski upit, 27.12.2021.

S obzirom na činjenicu da radovi na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti još uvijek nisu okončani, Istinomjer će obećanje Vlade Kantona Sarajevo o završetku radova zgrade ASU do kraja godine ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!