Neispunjeno

Još uvijek nije započeto rušenje ugostiteljskog objekta “Kajak terasa”

Gradska inspekcija Grada Banja Luka je 11. marta 2021. godine zatvorila ugostiteljski objekat “Kajak terasa”. Ovom događaju je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, te iznio informacije o sljedećim koracima kada je u pitanju rukovođenje navedenim objektom.

FOTO: Grad Banja Luka

Kako su prenijele Nezavisne novine, Stanivuković je tada saopštio da “u toku sljedeće sedmice” počinje rušenje parkinga “Kajak terase”:

Kod restorana “Kajak” u naselju Borik u Banjaluci jutros je zalijepljena traka, a nadamo se da bi u toku sljedeće sedmice mogli doći bageri da počnu rušiti nelegalno sagrađeni parking.

Draško Stanivuković, 11. 3. 2021.

Iz Gradske uprave Grada Banja Luka rečeno je da je objekat “sagrađen bez dozvola i na gradskom zemljištu”, dodavši da je Grad “zahtjev za legalizaciju tog objekta odbio, a resornom ministarstvu je uputio urgenciju da se dozvoli nastavak procedure, koja uključuje rušenje objekta”.

Ipak, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo je sutradan rješenje Grada Banja Luka, kojim se nalaže rušenje ugostiteljskog objekta “Kajak terasa” i vratilo nadležnom odjeljenju Gradske uprave ovaj slučaj na ponovno odlučivanje, navodeći da je “prilikom donošenja predmetnog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona”.

Nakon ovakve odluke Ministarstva, gradonačelnik Stanivuković je izjavio da ima alternativno rješenje za rušenje objekta, rekavši da je u toku proces izbora bageriste, te da će postupak “tokom naredne sedmice biti priveden kraju”. Uz to je na svojoj Facebook stranici priložio i fotografiju Odluke o pokretanju procesa javne nabavke, naslovljenom “Izvođenje radova na rušenju i uklanjanju bespravno sagrađenih objekata i vanredne intervencije inspekcije”.

Obavještenje o nabavci je objavljeno i na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine 17. marta pod brojem 320-7-3-29-3-51/21, a u njemu je navedeno da je rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće 30. mart.

Međutim, na stranici Gradske uprave Grada Banja Luka je 2. aprila objavljena odluka gradonačelnika Stanivukovića o poništavanju ove javne nabavke, s obrazloženjem da “nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku”, odnosno do 30. marta.

Na konferenciji za novinare istog dana, Stanivuković je naveo novi rok za ovaj postupak:

Nijedna firma se nije prijavila za rušenje “Kajak terase”. Iako je u jednom trenutku bilo oko 20 prijavljenih firmi, kada je trebalo doći do toga, odustali su. Razmatramo da li je moguće da bageri iz civilne zaštite završe posao. Prije marta smo raspisali ponovo javni poziv, pa se nadam da ćemo taj postupak završiti u aprilu.

Draško Stanivuković, 2. 4. 2021.

Istinomjer će pratiti da li će u aprilu biti novih dešavanja na najavljenom projektu rušenja ugostiteljskog objekta “Kajak terasa”, a s obzirom na to da nakon 11. marta rušenje parkinga ovog objekta nije započeto “u toku sljedeće sedmice”, obećanje Draška Stanivukovića s tim u vezi ocjenjujemo neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!