Analize

Javni moral i pravila ponašanja koje SNSD njeguje

Nakon što su se u javnosti prije nekoliko dana pojavile kompromitirajuće privatne fotografije gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je u četvrtak, 7. oktobra, svog stranačkog kolegu Pavlovića da podnese ostavku, što je on na kraju i učinio tri dana kasnije. Kako se Dodik u svom pozivu Pavloviću pozvao na “javni moral”, kao i “pravila ponašanja koje SNSD njeguje”, Istinomjer u narednom pregledu donosi samo neke od ispada lidera SNSD-a, ali i drugih članova SNSD-a, u posljednjim godinama kako prema drugim političarima, međunarodnim zvaničnicima, tako i prema predstavnicima medija.

Pozivajući Pavlovića da podnese ostavku, Dodik je rekao:

Očekivao sam da ću kao predsjednik stranke, koja Vas je zajedno sa građanima Prijedora dovela do mjesta gradonačelnika, čuti ili pročitati jasan demanti na sadržaje koje posljednjih dana možemo da vidimo u javnosti, a nisu dostojni funkcije koju obavljate, ni godina koje imate. Pošto je izostalo Vaše jasno ograđivanje od sadržaja koje je javnost mogla da vidi, a koji nisu dozvoljeni ni sa stanovišta javnog morala ni pravila ponašanja koje SNSD njeguje, u obavezi sam da Vas pozovem da odstupite s funkcije koju obavljate.

Milorad Dodik, 7.10.2021.

Prije samo nekoliko dana, Milorad Dodik, prema vlastitom priznanju s konferencije za medije, poručio je specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru da mu se “je*e za američke sankcije”. U zvaničnom stenogramu koji je Dodik pokazao medijima, a koji je kasnije objavio i portal Klix, navedeno je sljedeće:

Escobar: Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga.

Dodik: Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti.

U julu ove godine, tokom stranačkog skupa u Banjaluci, Dodik je uputio psovku na račun Perice Bundala, poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), koja je naišla na opšte odobravanje prisutnih članova SNSD-a te je nagrađena i aplauzom.

Neku večer gledao sam Bundala u emisiji, kaže sada je Kozarska Dubica prestala biti bankomat SNSD-a, e je*o mater svoju.

Milorad Dodik, 6.7.2021.

Vrijeđanje poslanika nije rijetka pojava u javnim istupima Milorada Dodika, pa je tako u decembru 2019. godine, tokom obraćanja u NSRS-u, uputio niz uvreda na račun opozicionog poslanika Nebojše Vukanovića, nazvavši ga “kretenom” i “idiotom”.

Još jedan Dodikov stranački kolega, ministar policije RS Dragan Lukač, napravio je ispad u NSRS-u, koji je dobio i svoj sudski epilog. Naime, Lukač je tokom sjednice, koja je prenošena i uživo, udario tadašnjeg opozicionog poslanika Draška Stanivukovića. Lukač se pred Osnovnim sudom u Banjaluci izjasnio da nije kriv na ročištu održanom krajem septembra, a nikakve sankcije od stranke za svoje javno demonstrirano ponašanje nije pretrpio.

Česta meta napada Milorada Dodika tokom više od decenije bili su i predstavnici medija, o čemu je Istinomjer u više navrata pisao, a u nekoliko javnih istupa u proteklim sedmicama bili su novinari/ke bijeljinske BN televizije. Posljednji takav ispad desio se tokom konferencije za medije koja je organizovana povodom sastanka članova Predsjedništva BiH s Ursulom von der Leyen.

Vidite da ovi s BN-a nisu normalni. Ti (novinarka op.a.) si veliki izdajnik, kao i tvoja televizija. Vaša televizija je dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv RS-a i naravno da ste instruisani da radite ovo što radite. Vi ste najveći zlotvori u RS-u.

Milorad Dodik, 30.9.2021.

U javnosti je dosta pažnje izazvao i slučaj ministra vanjske trgovine Staše Košarca i pandemijske zabave u jednom sarajevskom restoranu. Nakon što se u javnosti početkom maja prošle godine, u jeku pandemije COVID-19, pojavio snimak sa zabave koja se održavala uprkos mjerama zabrane koje su tada bile na snazi, a na kojoj je bio i ministar vanjske trgovine, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, između ostalog, da “Košarac nije i više ne može biti njegov najbliži saradnik, te da se SNSD ograđuje od njegovog postupka, koji snažno odbacuje i ne prihvata”. Međutim, ni u ovom slučaju nije se desilo ništa osim što je slučaj proslijeđen disciplinskoj komisiji SNSD-a, o čemu je Istinomjer u to vrijeme i pisao.

I sam je Milorad Dodik tokom pandemije primijećen u opuštenoj atmosferi, u društvu građana s kojima je sjeo za sto, pio i pjevao.

I tokom 2018. godine zabilježen je snimak Milorada Dodika s građanima na livadi, u horizontalnom položaju.

Iz samo nekoliko slučajeva na koje smo podsjetili u ovom pregledu može se vidjeti da su “javni moral” i “pravila ponašanja koja njeguje SNSD”, na koje se pozvao Dodik, pozivajući Pavlovića da podnese ostavku, veoma “klizna” kategorija. Čelniku, ali i najvišim dužnosnicima SNSD-a, javna demonstracija, u najmanju ruku, neprihvatljivog ponašanja nije strana, a nakon posljednjeg slučaja nameće se pitanje koje su to granice koje je potrebno preći kako bi se bilo sankcionisano od organa ove političke partije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!