Neispunjeno

Košarac nije “završio” što se tiče politike SNSD-a

Nakon što se u javnosti početkom maja pojavio snimak sa zabave koja se održavala uprkos mjerama zabrane koje su tada bile na snazi, a na kojoj je bio i ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac, predsjednik SNSD-a Millorad Dodik izjavio je između ostalog da “Košarac nije i više ne može biti njegov najbliži saradnik, te da se SNSD ograđuje od njegovog postupka, koji snažno odbacuje i ne prihvata”.

Iako je Košarac putem svog twitter naloga uputio izvinjenje građanima i, kako je naveo, objasnio razloge svog dolaska na rođendansku zabavu koja je održana u ponedjeljak naveče u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izajvio je između ostalog da “Košarac nije i više ne može biti njegov najbliži saradnik, te da se SNSD ograđuje od njegovog postupka, koji snažno odbacuje i ne prihvata” dodavši:

Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti. U vezi s tim preduzećemo one mjere koje su najbolje prije svega za Republiku Srpsku. Naime, imajući u vidu da smjene u Savjetu ministara mogu dovesti do gubljenja pozicija same Srpske, mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti. U to ne treba niko da sumnja.

Milorad Dodik, 5. maj 2020.

Uprkos mjerama zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, držanja socijalne distance te zabrane rada ugostiteljskih objekata, 04. 05. 2020. godine u javnosti se pojavio snimak zabave u sarajevskom restoranu Golf Klub koji su zbog očitog kršenja navedenih mjera, pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) ubrzo prekinuli. Zabavi je pored ostalih prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH i član SNSD-a, Staša Košarac, a iz MUP-a KS je saopšteno da su sve osobe koje su identifikovane ili zatečene na mjestu dobile prekršajne naloge podsjetivši da minimalna novčana kazna za kršenje socijalne distance iznosi 500 KM.

Milorad Dodik je u svojoj reakciji naveo i da “ovo vrijeme suočavanja sa epidemijom virusa ne trpi bilo kakve greške, pa ni minimalne”, podvlačeći Košarčevu odgovornost:

Košarčeva odgovornost je veoma značajna imajući u vidu ukupnu konstalaciju odnosa na nivou BiH i činjenicu da vrši tu značajnu političku dužnost. A mi ćemo, svakako, vidjeti kako kroz ovo možemo proći sa što manje štete za Republiku Srpsku.

Milorad Dodik, 5. maj 2020.

Na sastanku Izvršnog komiteta SNSD-a održanom 8. maja, kako su tada prenjeli mediji, Košarac nije izbačen iz partije, a tek je utvrđena njegova politička odgovornost, a slučaj je proslijeđen disciplinskoj komisji SNSD-a uz prijedlog da mu se zabrani kandidatura, kao kandidatu SNSD-a u dva naredna izborna ciklusa.

Krajem istog mjeseca, sam Košarac je medijima izjavio da je zbog otvaranja disciplinskog postupka protiv njega, “SNSD još jednom pokazao da je najjača i najorganizovanija politička partija”.

SNSD je pokazao da, za razliku od drugih političkih partija čiji su funkcioneri i poslanici činili još teže prekršaje u Republici Srpskoj, ima snagu da na bazi argumenata pokrene pitanje odgovornosti.

Staša Košarac, 27. maj 2020.

Početkom juna u Predstavničkom domu PSBiH našla se i inicijativa za smjenu Staše Košarca koju su uputili parlamentarci iz Naše stranke (NS), Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP). Kako su predlagači naveli u obrazloženju ove inicijative inicijative, razlog za je što je Košarac, početkom maja, prisustvovao okupljanju u restoranu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i sprečavanje širenja zaraze, koje je propisao Federalni štab civilne zaštite. Ipak ova inicijativa nije dobila potrebnu većinu.

Narednih mjeseci Košarac se vratio svojim ministarskim aktivnostima, radi kojih je kako je obrazložio, čak bio prisiljen i da podnese ostavku na mjesto predsjednika RK Slavija. Prema izvještajima iz medija samo u proteklih mjesec dana Košarac se u javnosti pojavljivao iz više razloga i na više tema, počev od spora sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, u vezi reakcije na najavu Republike Hrvatske da će graditi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini bh. granice, pa do izvoza mesa i rebrastog čelika iz BiH ili investicijama u Elektroprenos BiH.

S obzirom na činjenicu da Staša Košarac i pored najave oštrih sankcija od strane stranačkog rukovodstva i dalje obnaša funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao i da je njegov slučaj samo proslijeđen disciplinskoj komisji SNSD-a uz prijedlog da mu se zabrani kandidatura u dva naredna izborna ciklusa, Istinomjer će obećanje Milorada Dodika da je “Košarac završio što se tiče politike SNSD-a”, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!