Nije započeto

Promjene unutar Zakona o zdravstvenom osiguranju

Partije: Naša stranka | Oblasti: Zdravstvo

Koordinacija između nivoa vlasti u FBiH: Izvršiti promjene unutar Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim će se omogućiti transparentno prikupljanje finansijskih sredstava i kontrolanjihovog trošenja te uspostaviti jasni i racionalni mehanizmi međukantonalnog finansiranja zdravstvenog sistema unutar FBiH.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Iako je na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva zdravstva 28.7.2023. godine objavljen Poziv za dostavljanje prijedloga, sugestija i mišljenja za izradu novih sistemskih zakona iz područja zdravstva, nisu vršene konkretne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja tokom prve godine rada Vlade FBiH. U pozivu je navedeno sljedeće: 

“Nesporno je da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti (“Službene novine Federacije BiH”, br. 46/10 i 75/13) donijet 2010. godine s podzakonskim aktima koji se donose temeljem navedenog zakona. Također, važeći je još uvijek Zakon o zdravstvenom osiguranju (“Službene novine Federacije BiH”, br. 30/97, 7/02, 70/08, 48/11, 36/18 i 61/22), zajedno s podzakonskim aktima donijetim na temelju tog zakona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!