Dosljedno

Izetbegović dosljedan po pitanju poštivanja Zakona o odbrani BiH

U svojim analizama pod nazivom Hoće li aktivacija MAP-a biti korištena za produbljivanje krize u BiH i Vladavina prava kao (ne)željena posljedica NATO integracija BiH, Istinomjer je javnosti pokušao skrenuti pažnju između ostalog i na uticaj koji bi aktivacija MAP-a mogla imati na imenovanje novih tijela izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini nakon Opštih izbora 2018. godine.

U tom kontekstu, upitan da prokomentariše poruku zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nebojše Radmanovića da “ukoliko SDA bude insistirala na NATO putu, neće biti ni Vijeća ministara”, predjednik SDA, Bakir Izetbegović je odgovorio:

Mi insistiramo na Ustavu i vladavini zakona, a to znači i Zakona o odbrani. Ne možemo mi to tako kao na švedskom stolu birati ovo hoćemo, ovo nećemo. Prema tome mi očekujemo da potencijalni mandatar, gospodin Tegeltija ili koga već SNSD predloži, da program rada. I očekujemo da ne bude sa njihove strane uslovljavanja. Da ovaj problem koji su oni napravili, ne mi, na neki način riješe. Da nađu izlaz iz ove situacije kako bi mogli podići ruku za kandidata iz SNSD-a. Samo Ustav i vladavina zakona, ni više ni manje.

Bakir Izetbegović, 21.02.2019.

Još krajem decembra 2018. godine i član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, Šefik Džaferović je iznio vrlo jasne stavove svoje političke partije po ovom pitanju, naglašavajući da “svi u ovoj zemlji moraju poštivati usvojene zakone i donesene odluke”:

Ja nemam ništa protiv tog imena (Zoran Tegeltija, op.a.), ali oko tog imena se mora okupiti parlamentarna većina od najmanje 22 zastupnika, koja mora imati jasan program na tragu ovoga o čemu sam govorio, a to su stabilizacija prilika u ovoj zemlji, evropski put, NATO put i ekonomske reforme. To su uvjeti pod kojima ću ja dati glas za tog kandidata.

Šefik Džaferović, 27.12.2018.

I pored toga što je na pomenute izjave reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik naglašavajući da “ne vidi razloga da Predsjedništvo održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ovo ne bude rješeno”, Izetbegović je ostao pri ranije rečenim stavovima.

U međuvremenu je i Glavni odbor SDA na sjednici održanoj 09.02.2019. godine u jednom od svojih zaključaka potvrdio da “budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integrisanjem BiH”.

I nakon sastanka sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom 18.02.2019. godine na kojem je jedna od tema bila i formiranje vlasti na državnom nivou, Izetbegović je još jednom insistirao na poštovanju do sada usvojenih zakona, te je na pitanje “da li je NATO-put naše zemlje ostao uslov za imenovanje mandatara” odgovorio:

Nismo o tome razgovarali. Nismo još dotle došli. Probali smo ići od lakšeg. Mislim da svi trebamo naći načina da se, u skladu sa ranijim zakonima, stvari kreću u Bosni i Hercegovini po svim bitnim pitanjima.

Bakir Izetbegović, 18.02.2019.

Obzirom na konstantno iznošenje istog mišljenja po pitanju poštovanja usvojenih zakona i strategija u kontekstu imenovanja mandara za novi saziv Vijeća ministara BiH, stavu Bakira Izetbegovića u vezi s tim Istinomjer daje ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!