Sjednica Predsjedništva BiH ipak održana prije imenovanja mandatara za Vijeća ministara BiH

I pored toga što još uvijek nije imenovan mandatar za novi sastav Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo BiH je 18.03. 2019. godine održalo svoju 15. vanrednu sjednicu.

Komentarišući mogućnost da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, januara 2019. godine član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izjavio:

Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Željko Komšić, 12.01.2019.

Komšić je tom prilikom dodao da “ako se to ne dogodi, nema ništa protiv da odlazeći saziv Vijeća ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu, ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine”, a na Komšićev stav promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik:

Ne vidim razloga da Predsjedništvo održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ovo ne bude riješeno. Kada me ostala dva člana Predsjedništva obavijeste da su spremni da bude donesena odluka spreman sam za sjednicu. Do tada nema potrebe.

Milorad Dodik, 12.01.2019.

Da ne odustaje od prethodno iznesenog stava, Milorad Dodik potvrdio je netom nakon povratka iz Brisela, gdje je Predsjedništvo BiH održalo sastanke sa najvišim dužnosnicima Evropske unije:

Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni hoće da odlučuju, mogu da zakažem sjednicu bilo koji dan.

Milorad Dodik, 01.02.2019.

Međutim, i pored toga što još uvijek nije imenovan mandatar za novi sastav Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo BiH je 18.03. 2019. godine održalo svoju 15. vanrednu sjednicu i to, kako se u saopštenju sa sjednice navodi, po pitanju “navoda iznesenih u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini”.

Ovim Istinomjer stav Milorada Dodika po pitanju održavanja sjednica Predsjedništva BiH “po bilo kom drugom pitanju” dok se ne riješi imenovanje mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...