Nema sjednice Predsjedništva BiH bez imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH

Da ne odustaje od prethodno iznesenog stava, Milorad Dodik potvrdio je netom nakon povratka iz Brisela, gdje je Predsjedništvo BiH održalo sastanke sa najvišim dužnosnicima Evropske unije.

Komentarišući mogućnost da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izjavio:

Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Željko Komšić, 12.01.2019.

Komšić je tom prilikom dodao da “ako se to ne dogodi, nema ništa protiv da odlazeći saziv Vijeća ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu, ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine”, a na Komšićev stav  promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik:

Ne vidim razloga da Predsjedništvo održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ovo ne bude riješeno. Kada me ostala dva člana Predsjedništva obavijeste da su spremni da bude donesena odluka spreman sam za sjednicu. Do tada nema potrebe.

Milorad Dodik, 12.01.2019.

Da ne odustaje od prethodno iznesenog stava, Milorad Dodik potvrdio je netom nakon povratka iz Brisela, gdje je Predsjedništvo BiH održalo sastanke sa najvišim dužnosnicima Evropske unije:

Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni hoće da odlučuju, mogu da zakažem sjednicu bilo koji dan.

Milorad Dodik, 01.02.2019.

Ovim Istinomjer stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika po pitanju zakazivanja naredne sjednice Predsjedništva BiH ocjenjuje dosljednim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti razvoj događaja u vezi imenovanja mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

(Istinomjer.ba)

 

Uspostava izvršne vlasti u kontekstu poznatih stavova političkih partija u BiH

U formalno-pravnom smislu, situacija će biti raščišćena tek nakon očitovanja Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane...

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je održana 15.02.2019. godine imenovana je nova Vlada SBK koju će ponovo...Izgradnja krematorija u Vlakovu konačno počela

Prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije je počela, a izvođač je firma Prograd d.o.o. Žepče. Da će “u bliskoj budućnosti” građani imati...