Neistina

Izbor Komšića nije rušenje ustavnog poretka

Još uvijek aktuelni predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis objavljenom 16. 9. 2020. godine između ostalog komentarisao je i nedavne izjave predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića u vezi, kao je Izetbegović rekao, “spuštanja slučaja Komšić na niže nivoe”.

Podsjećamo, Izetbegović je u jednom od svojih nedavnih medijskih istupa između ostalog izjavio:

Ako gospodin Čović nastavi sa prijetnjama, nekakvim saradnjama sa Dodikom, pritiscima na nas, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge nivoe. Onda ćemo mi na idućim izborima učiniti sve da se razbiju mehanizmi koji omogućavaju ovakve stvari. Ili će gospodin Čović odlučiti se da se dogovori sa onim sa kojima živi, sa Bošnjacima, i da napravimo normalnu državu.

Bakir Izetbegović, 10. septembar 2020.

Odgovarajući na pitanje da li je navedena Izetbegovićeva izjava “prijetnja Hrvatima i antidaytonsko djelovanje”, Čavara je rekao da je to “veoma jasna prijetnja, a u biti stvaranje alibija za planirano”. Dodajući da “takve radikalne izjave od strane predsjednika SDA gospodina Bakira Izetbegovića vode prema raskidanju sporazuma u Washingtonu i rušenje države BiH utemeljene na Daytonskom mirovnom sporazumu”, predsjednik Federacije BiH je ustvrdio:

Najavama da će slučaj Komšić spustiti i na druge razine, gospodin Izetbegović otvoreno ruši ustavni poredak, a što je dosada radio s izborom Komšića ali nije priznavao pa se zadnje izjave mogu promatrati kao otvoreno priznanje.

Marinko Čavara, 16. septembar 2020.

Kada je u pitanju dio Čavarine izjave u kojoj tvrdi da je Izetbegović rušio ustavni poredak sa izborom Komšića, podsjećamo prije svega da je na Opštim izborima 2018. godine SDA, čiji je Izetbegović predsjednik, za člana Predsjedništva BiH i to iz reda Bošnjačkog naroda kandidovala Šefika Džaferovića, dok je Željko Komšić, za člana Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog naroda, bio kandidat ispred Demokratske fronte čiji je ujedno u lider.

U pogledu ustavnosti i zakonitosti izbora Komšića u Predsjedništvo BiH, važeća ustavna i zakonska rješenja u BiH demantuju tvrdnje Čavare da sam izbor Komšića predstavlja rušenje ustavnog poretka.

S tim u vezi, Ustav BiH u svom članu V, Predsjeništvo BiH- Izbor i trajanje mandata pored ostalog kaže:

Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg donosi Parlamentarna skupština…

Ustav BiH

Izborni zakon BiH u svom poglavlju 8., Predsjedništvo Bosne i Hercegovine propisuje način izbora članova Predsjedništva BiH:

Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Predsjedništvo BiH), koji se neposredno biraju sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, biraju birači upisani u Centralni birački spisak da glasaju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Centralni birački spisak da glasa u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Izabran je bošnjački i hrvatski kandidat koji dobije najveći broj glasova među kandidatima iz istog konstitutivnog naroda.

(2) Člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske – jednog Srbina, biraju birači upisani u Centralni birački spisak da glasaju u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.

(3) Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine.

Izborni zakon BiH

Na kraju, i Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko netom nakon održanih Opštih izbora 2018. godine između ostalog potvrdio je da je Komšić “izabran zakonito i po istom Ustavu kao i Čović prije četiri godine”.

Znam da ima dosta negodovanja kod nekih Hrvata. Ono postoji i ono je realno i o tome se mora razgovarati no činjenica je da je Komšić izabran zakonito i po istom ustavu kao i Čović prije četiri godine.

Valentin Incko, 14. novembar 2018.

S obzirom na to da postojeća ustavna i zakonska rješenja u BiH ukazuju na suprotno, Istinomjer tvrdnju Marinka Čavare da Bakir Izetbegović “otvoreno ruši ustavni poredak, a što je dosada radio s izborom Komšića” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!