Neispunjeno

Ivanić: PDP-ovi dokumenti za borbu protiv korupcije na čekanju

Mladen-IvanicPartija demokratskog progresa (PDP) pripremit će dokument za borbu protiv korupcije te deklaraciju za borbu protiv nepotizma u Vladinim i javnim institucijama u RS-u.

„Imamo nekoliko primjera tipičnog nepotizma i PDP će predložiti i zakon koji će to potpuno onemogućiti“, najavio je danas predsjednik stranke Mladen Ivanić.

(Fena, 10.05.2013.)

Komentar:

Da ni opozicione partije u BiH nisu dosljedne svojim obećanjima potvrđuje i primjer PDP-a u RS, čiji je lider Mladen Ivanić još u maju ove godine najavio skoru pripremu seta zakona za borbu protiv korupcije kao i deklaraciju za borbu protiv nepotizma u javnim institucijama, a koji još uvijek nisu ni predstavljeni niti upućeni u NSRS. Krajem augusta iz PDP-a su ponovo najavili da će set ovih zakona biti pripremljen do sredine oktobra, međutim on se još uvijek nije pojavio u NSRS niti se može naslutiti da je još uvijek predstavvljen javnosti.

Ipak, Nacrt strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2013. do 2017. godine u NSRS je predložen od strane Vlade RS i usvojen je na nedavno održanoj 29. redovnoj sjednici NSRS, no ostali zakoni i deklaracije o kojima je govorio Ivanić nikada nisu razmatrani niti su se pojavili na dnevnom redu Skupštine.

Umjesto toga, komentarišući već šest godina nerazjašnjeno ubistvo građevinskog injižnjera Milana Vukelića iz Banjaluke, Ivanić je ponovio kako u je RS pod hitno, potreban obračun države s mafijom i žestoka borba protiv korupcije i kriminala”.

Prema tome, s obzirom da set zakona i deklaracija o kojoj je govorio Ivanić još uvijek nisu predstavljeni javnosti niti predloženi u NSRS od strane PDP-a može se konstatovati da je obećanje o njihovoj skoroj izradi ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!