Analize

Ispunjenost predizbornih obećanja: Prijedor 2012-2016

Dugogodišnji gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić (DNS), završio je svoj posljednji mandat prilično lošim rezultatom, ispunivši tek 17% datih obećanja.

prijedor

Pavić, koji se nije ponovo kandidovao za poziciju gradonačelnika, nije imao izborni program 2012. godine, te su njegova obećanja za mandat koji je na izmaku prikupljena iz nekoliko intervjua datih tokom predizborne kampanje. Pavić je tada mnogo više govorio o onome što je u Prijedoru urađeno do 2012. godine, dok se svojim planovima za mandat 2012-2016. nije previše bavio.

Sveukupno, iz njegovih medijskih izjava, uspjeli smo sakupiti 24 obećanja, od kojih je potpuno ispunio 2 – obećanje o uspostavljanju Centra za javnu bezbjednost i o rekonstrukciji objekta Hitne pomoći. Većim dijelom ispunjena su još 2 obećanja: izgradnja vrtića u Kozarcu, koja je završena dvije godine nakon najavljenog roka; te izdvajanje budžetskih sredstava za podsticaje za zapošljavanje.

07_prijedor-01

 

Veliki projekti, poput izgradnje novih fabrika crijepa i cementa, te ponovnog pokretanja rudnika „Ljubija“, ostali su nerealizovani. Ni Pavićeva ambicija da Prijedor postane regionalni ekonomski centar i dobije sopstvenu područnu privrednu komoru, nije ostvarena. Generalno, u pogledu privlačenja velikih investicija i privrednog razvoja – tema kojima se predsjednik DNS-a najviše hvalio u predizbornoj kampanji – protekli mandat prijedorskog gradonačelnika bio je prilično neuspješan.

Zanimljivo je da su gradonačelnici Prijedora i Banja Luke imali i jedno “zajedničko” obećanje – završetak regionalnog vodovodnog sistema “Crno Vrelo”, koji je trebao obezbijediti snabdjevanje vodom za 30.000 korisnika/ca na području Banja Luke i Prijedora. Projekat je već nekoliko godina u zastoju zbog nedostatka sredstava za završetak zajedničkog objekta, koja su trebala biti obezbijeđena iz entitetskog budžeta, te su u ovom slučaju oba gradonačelnika zabilježila neispunjeno obećanje.

Među obećanjima koja je Pavić ispunio tek djelimično, našla se izgradnja novih ambulanti porodične medicine, izgradnja velike sportske dvorane u naselju Urije, te izgradnja nadvožnjaka na Pećanima, kao i regulacija vodotoka pritoka rijeke Sane. Gradnja nadvožnjaka na Pećanima finansira se iz gradskog i entitetskog budžeta i do sada je dva puta prekidana zbog nedostatka sredstava. Za izgradnju nadvožnjaka, Vlada RS je u prošloj godini isplatila 520.000, od obećanih 2.700.000 KM. Prijedor već godinama “moljaka” Vladu RS i za sredstva za dvoranu u Urijama, čija je izgradnja započela u januaru 2013. godine i još nije završena. Radovi na regulaciji Miloševice i Gomjenice susretali su se sa sličnim problemima.
Ni rekonstrukcija domova mjesnih zajednica nije provedena kako je obećano, te u Prijedoru još 12 mjesnih zajednica nema osposobljene prostore za rad.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!