Nedosljedno

DNS, ipak, neće dati mjesto premijera RS

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske.

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, “Sporazum o međusobnoj koalicionoj saradnji između pomenute tri političke partije potpisan je 30.03.2018. godine. U njemu je pored ostalog navedeno da “budući da je usaglašeno da kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine budu iz reda SNSD, stranke potpisnice ovog Sporazuma su saglasne da za nosioce glavnih funkcija u institucijama Republike Srpske – predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske i predsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske, kao i u zajedničkim institucijama BiH – predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ili predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH budu birani predloženi kandidati iz druge dvije stranke potpisnice ovog Sporazuma u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom.”

Međutim, još u prvom dijelu predizborne kampanje, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je da “što se tiče buduće Vlade, nju će predvoditi kadar SNSD-a zato što će to biti najjača politička partija sa najvećom podrškom i tu neće biti nikave mogućnosti za bilo kakve razgovore o nečemu drugom”, što je, kako se može vidjeti iz teksta sporazuma, suprotno onome što je potpisano, na šta je Istinomjer dao svoj osvrt.

Na ovu Dodikovu izjavu promptno je reagovao predsjednik DNS-a, Marko Pavić te je, kako je izgledalo u tom momentu, bio kategoričan:

Mi sporazum poštujemo i mjesto premijera daće DNS.

Marko Pavić, 18.09.2018.

Ipak, nakon posljednjeg sastanka rukovodstava SNSD-a i DNS-a, jasno je da će mandatar za sastav nove Vlade RS biti potpredsjednik SNSD-a, Radovan Višković.

“DNS i SNSD ostaju koalicioni partneri i naredne četiri godine, a DNS podržava prijedlog SNSD-a da mandatar za sastav Vlade Republike Srpske bude potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković”, izjavio je tako portparol SNSD-a, Radovan Kovačević nakon najnovijeg sastanka Dodika i Pavića:

U ovom trenutku imamo podršku za našeg mandatara i budućeg predsjednika Vlade.

Radovan Kovačević, 13.11.2018.

Ovim Istinomjer stav predsjednika DNS-a, Marka Pavića da će politička partija na čijem je on čelu dati mandatara za sastav nove Vlade RS, ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!