Neistina

Ima li Denis Zvizdić izborni legitimitet kao kompletna SDA u Kantonu Sarajevo na ovim izborima?

U intervjuu za TVSA Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, još jednom je ponovio zahtjev da se cjelokupno rukovodstvo sarajevske kantonalne organizacije ove stranke povuče sa svojih pozicija. Zvizdić je kazao da mu njegovi izborni rezultat, ostvaren prije dvije godine, daje apsolutno pravo na to.

Ja tražim smjenu rukovodstva Kantonalnog odbora SDA kao izraz odgovornosti prema građanima i izraz odgovornosti zbog najlošijeg izbornog rezultata koje je SDA od svog osnivanja ostvarila na području Kantona Sarajevo. To je ustvari suština. Ja moram reći da imam puni legitimitet da to tražim. Ja sam na prošlim općim izborima osvojio skoro 40 hiljada glasova. Dakle, skoro isto kao SDA na ovim izborima ukupno u Kantonu Sarajevo.

Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, 26.11.2020.

Zvizdić je, podsjećamo, na prošlim općim izborima bio nosilac liste SDA u izbornoj jedinici tri za Zastupnički dom BiH Parlamentarne skupštine BiH. Izborna jedinica tri obuhvata teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), SDA je u ovoj izbornoj jedinici osvojila ukupno 63.315 glasova, dok je Zvizdić osvojio 38.506 glasova. Također, u zbirnim rezultatima CIK-a, Zvizdić je imao najviše pojedinačnih glasova od svih SDA kandidata iz svih izbornih jedinica.

Što se tiče lokalnih izbora i uspjeha SDA, treba podsjetiti da je SDA u KS-u, prema još nepotvrđenim rezultatima, izgubila načelničke pozicije u općinama Novo Sarajevo, Centar Sarajevo te u Općini Ilidža. Prema posljednjim informacijama, u Općini Ilijaš se još uvijek vodi tijesna borba između kandidata SDA i stranaka Četvorke.

Međutim, preliminarni rezultati izbora govore da su predloženi načelnici ispred SDA ostvarili daleko više glasova nego sama stranka u općinskim vijećima. Tako su svi kandidati SDA za načelnike općina u KS-u osvojili ukupno 65.332 glasa. S druge strane, SDA kao stranka u općinskim vijećima u KS-u zbirno je osvojila 46.447 glasova.

S obzirom na to da je Zvizdić 2018. godine osvojio 7.941 glas manje nego SDA na ovim izborima u općinskim vijećima u KS-u, te 26.826 glasova manje od svih SDA kandidata za načelnike u ovom kantonu, Istinomjer će za Zvizdićevu tvrdnju, da je 2018. godine osvojio skoro isti broj glasova kao SDA na posljednjim lokalnim izborima u KS-u, ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!